Tutustu alueen palveluihin

Rokuan kansallispuisto

Rokuan kansallispuisto perustettiin vuonna 1956 Rokuan luonnontilaisten jäkäläkankaiden ja erikoisten geologisten piirteiden suojelemiseksi. Rokuan kansallispuisto kuuluu Suomen toiseksi vanhimpiin kansallispuistoihin - Suomen ensimmäiset kansallispuistot perustettiin vuonna 1938. Kansallispuisto sijoittuu harjumuodostuman eteläreunaan. Sen alueella on dyynejä, suppia soineen ja kirkasvetisine lampineen sekä muinaisia rantatasanteita ja -valleja. Puistossa on myös seudulle harvinaisia luonnontilaisia vanhoja mäntymetsiä, joissa on runsaasti keloja ja järeitä puuvanhuksia. Rokuan kansallispuisto on lisäksi Suomen tärkein karukkokankaiden suojelualue.

Rokuan kansallispuisto tarjoaa hienot puitteet retkeilylle. Puistossa on merkittyjä patikointireittejä, nuotiopaikkoja ja mahdollisuus yöpymiseen Pitkäjärven telttailualueella tai Pookivaaran autiotuvassa.

Siirry sivuille »

Kakaravaara

Kakaravaaran loma-asunnot sijaitsevat luonnonkauniin Lianjärven rannalla Rokua Geoparkissa. Alueelle on noin tunnin ajomatka Oulusta ja Oulunsalon lentokentältä.

Siirry sivuille »

Rokua Health & Spa Hotel

Rokua Health & Spa antaa mahdollisuuden rentoutua virkistävässä kylpylähotellissa. Rokua Geoparkin ainutlaatuisella alueella, kansallispuiston kainalossa, lepäävät sielu ja keho ja koet ylellisen kiireettömyyden hiljaisuuden keskellä! Nukut hotellissa yösi hyvin ja nautit olostasi.

Rokua Health & Span monipuoliset palvelut ja ulko-ovelta avautuva ainutlaatuinen luonto tarjoavat elämyksiä kaikille. Tekemistä riittää ympäri vuoden, sillä Rokuan luonto tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet tehdä, harrastaa ja nauttia sekä talvella että kesällä. Rokuan ravintolan kokit loihtivat lautasille lähiruokaherkkuja. Majoitukseen sisältyy pääsy kylpylään ja huippuvarusteltuun kuntosaliin. Rokua Health & Spa:ssa viihtyvät lomanviettäjät, työhyvinvointipäiviä viettävät ja kokousvieraat, niin lapset kuin aikuisetkin sekä nuoret ja ikäihmiset.

Siirry sivuille »

Rokua Outdoors

Tekemistä, elämyksiä ja majoitusta Rokua Geopark alueella. Vuokraa välineet helposti netissä tai varaa aktiviteetti koko porukalle. Vuokrattavana mm. maastopyöriä, SUP-lautoja, kanootteja, lumikenkiä ja suksia. Myös mm ohjatut pyörä-, kalastus-, patikointi- ja hiihtoretket.

Siirry sivuille »

Rokuan lomahuvilat

Rokuan lomahuvilat on Utajärvellä Rokualla toimiva matkailualan yritys. Rokuan lomahuviloilla on 20 henkilön lomahuvila Rokuan Tähti sekä tilaussavusauna Rokuan Tähtisavu.

Siirry sivuille »

Rokuan Unelma ja Kirvesjärven Simpukka

Rokuan Unelma ja Kirvesjärven Simpukka ovat Rokualla kauniin ja kirkasvetisen Kirvesjärven rantatörmällä sijaitsevia vuokramökkejä. Mökit omistaa Atteson fishing. Mökkien lähiympäristö tarjoaa upeat harrastusmahdollisuudet: Rokuan monipuolinen retkeilyreitti- ja latuverkosto kulkee vain 300 metrin päästä! Voitkin viettää aikaasi retkeillen, kalastaen, hiihtäen, uiden, soudellen, marjastaen tai vaikka pyöräillen Rokuan maastopyöräreitillä. Rokuan muut matkailupalvelut, kuten kylpylähotelli, sijaitsevat noin viiden kilometrin säteellä.

Siirry sivuille »

Rokuanhovi

Uudistunut Rokuanhovi on elämänmakuinen ja savusaunantuoksuinen majoitus- ja nautiskelupaikka luonnon muokkaamalla Geopark-alueella, kirkasvetisen Jaakonjärven rannalla. Rokuanhovin jykevässä päärakennuksessa on 24 hotellihuonetta. Hotellin vieressä on lisäksi 10 simppeliä mökkiä, joiden terassilta avautuu maisema Jaakonjärvelle päin. Reilua lähiruokaa tarjoava Ravintola Krouvi on mainio paikka esimerkiksi häiden ja pikkujoulujen järjestämiseen - suojaisampaa tilaa hakevat voivat varata käyttöönsä helposti muunneltavan kokoustila Karukon. Tilan pihapiirissä on soma kokous- ja juhlatila Väentupa, jossa muu maailma unohtuu. Jaakonjärven rannalla lämpiää Rantasauna, jota voit varata myös yksityiskäyttöön. 

Siirry sivuille »

Suomen keskusvaraamo / Rokua

Suomen keskusvaraamolla on Rokua Geoparkin alueelle monipuolinen valikoima mökkejä, hotellihuoneita ja lomahuoneistoja, joista löydät taatusti juuri tarpeisiisi sopivan lomanviettopaikan. Suurin osa loma-asunnoista sijaitsee Rokuanvaaran kumpuilevissa suppa- ja dyynimaisemissa Rokua Geoparkin sydämessä.

Voit tiedustella Suomen keskusvaraamolta myös Rokuan alueen kokouspalveluita. Jos haluat varata lomasi omatoimisesti, sekin onnistuu Suomen keskusvaraamon kautta. Voit myös soittaa asiakaspalveluun: 08 554 5500. Lämpimästi tervetuloa!

Varauspalvelun huoltoliittymän mökkien omistajille löydät täältä.

Siirry sivuille »

Supan infopiste

Supan piha-alueella olevassa katoksessa on yleistietoa Oulujokilaakson, Rokuan ja Oulujärven alueiden luonnosta, kulttuurista ja matkailupalveluista.

Siirry sivuille »

Keisarintie

Rokuan kansallispuiston etelärajaa seuraava Keisarintie on osa vanhaa Oulu–Kajaani -liikenneväylää. Sen raivaaminen aloitettiin Kajaanin linnan rakentamistöiden yhteydessä. Tie valmistui 1610-luvulla, jolloin sitä käyttivät sotilaat, virkamiehet ja kauppiaat. Myös posti Viipurista Ouluun kulki tietä pitkin. Suurempia tavaramääriä kuljetettiin tien valmistuttuakin Oulujokea pitkin.

Siirry sivuille »

Rokuan Isokivi

Siirtolohkareet ovat kallioperästä lohkoutuneita ja jäätikön mukanaan kuljettamia kivilohkareita. Rokua Geoparkin tunnetuimmat siirtolohkareet ovat Rokuan Isokivi ja Väätäjänniemen siirtolohkare. Rokuan Isokivi on ajelehtinut ensin Ancylusjärven pinnalla jäälohkareen mukana ja vajonnut meren pohjalle jäälohkareen sulettua. Lohkare koostuu muinaismeren pohjasedimenteistä puristuneesta liuskekivestä ja muinaisvuoriston alla kiteytyneestä graniitista. 

Rokuan Isokivi sijaitsee Keisarintien varrella Rokuan kansallispuiston lounaiskulmalla, Muhoksen ja Vaalan kuntien rajalla. Se on toiminut rajakivenä jo satoja vuosia sekä kuntien, läänien että maakuntien välillä. Kiven löytää helpoiten kääntymällä Neittävältä Keisarintielle ja jatkamalla Keisarintietä Rokuan kansallispuiston Pitkäjärven pysäköintialueelta noin kaksi kilometriä eteenpäin. 

Siirry sivuille »

Rokuanvaara

Rokuanvaara syntyi 10800 - 10500 vuotta sitten jäätikön sulamisen edetessä, kun jäätikköjoki kerrosti hiekkaa jäänalaiseen tunneliin ja siitä avautuneeseen jäätikkölahteen. Maankohoamisen myötä hiekat paljastuivat Ancylusjärvestä ja joutuivat aaltojen ja tuulen muokkailtavaksi noin 9 000 vuotta sitten. Nykyisin poikkeuksellinen maaperä näkyy etenkin alueen kasvillisuudessa, jolle ovat tunnusomaisia laajat, valkeana hohtavat jäkäläkankaat. Myös syvät suppakuopat kirkasvetisine lampineen ja järvineen ovat tyypillisiä maisemapiirteitä Rokualla.

Syvyydenkaivo

Syvyydenkaivo on Suomen syvin suppa. Sen syvyydeksi on laskettu yli 50 metriä. Syvyydenkaivon pohjalle on muodostunut suo, jonka paksuus on jopa kahdeksan metriä. Suo peittääkin osan Syvyydenkaivon todellisesta syvyydestä.

Siirry sivuille »

Ancylusjärven saari

Maankohoamisen myötä Pookivaara paljastui saarena Ancylusjärvestä. Rantavallit, dyynit ja suppakuopat syntyivät samalla, kun ensimmäiset kasvit juurtuivat harjuhiekkaan. Tässä aikaikkunassa olet Ancylusjärven ympäröimällä Pookivaaralla maisemassa, joka avautui harjun laelta 10 000 vuotta sitten.

Siirry sivuille »

Jääkausi

Viime jääkauden maksimivaiheessa noin 18 000 vuotta sitten Pookivaaraa peitti 2,6 kilometriä paksu mannerjäätikkö. Ilmasto oli kylmä ja sateinen. Mannerjäätikön massa painoi maankuorta lommolle. Tässä aikaikkunassa olet paksun mannerjäätikön laella.

Siirry sivuille »

Jäätikkölahti

Mannerjäätikön sulamisvedet purkautuivat tunnelien ja railojen kautta jäätikkölahteen. Sulamisvesien purkautumiskohtaan kerrostuneesta hiekasta syntyi Rokuan harju. Mannerjäätikön reuna ja jäätikkölahti sijaitsivat Rokualla noin 10 600 vuotta sitten. Tässä aikaikkunassa olet mannerjäätikön reunalla sulamisvesien purkautumiskohdassa.

Siirry sivuille »

Nykypäivä

Nykyisin Pookivaara kohoaa lähes 200 metriä merenpinnasta ollen Rokuanvaaran korkein kohta. Vaaran laella on näköalatorni, josta aukeaa maisema lähes nykyiselle Perämeren rannikolle saakka. Ympärillä vuorottelevat harjukummut, suppakuopat ja jäkälien kirjomat dyynien harjanteet. Tässä aikaikkunassa liikut Pookivaaran laella, ja voit vierailla myös näköalatornissa.

Siirry sivuille »

Vuoristo

Muinaismantereen repeytyessä syntynyt valtameri sulkeutui mannerlaattojen törmätessä noin 1960 miljoonaa vuotta sitten. Törmäyskohtaan kohosi vuoristo. Syvällä vuoriston uumenissa merenpohjan kerrostumat muuttuivat liuskekiviksi tai sulivat ja jähmettyivät graniiteiksi. Liuskeita ja graniitteja voi nykyisin nähdä Rokuan ympäristössä lohkareina kuten Rokuan Isokivi. Tässä aikaikkunassa liikut muinaisvuoriston huippujen ympäröimässä laaksossa.

Siirry sivuille »