Tutustu alueen palveluihin

Kakaravaara

Kakaravaaran loma-asunnot sijaitsevat luonnonkauniin Lianjärven rannalla Rokua Geoparkissa. Alueelle on noin tunnin ajomatka Oulusta ja Oulunsalon lentokentältä.

Siirry sivuille »

Kinnusen Mylly Oy

Kinnusen Mylly tarjoaa myllytuotteita pohjoisen puhtaasta viljasta.

Siirry sivuille »

Rokua Health & Spa

Rokua Health & Spa antaa mahdollisuuden rentoutua virkistävässä kylpylähotellissa. Rokua Geoparkin ainutlaatuisella alueella, kansallispuiston kainalossa, lepäävät sielu ja keho ja koet ylellisen kiireettömyyden hiljaisuuden keskellä! Nukut hotellissa yösi hyvin ja nautit olostasi.

Rokua Health & Span monipuoliset palvelut ja ulko-ovelta avautuva ainutlaatuinen luonto tarjoavat elämyksiä kaikille. Tekemistä riittää ympäri vuoden, sillä Rokuan luonto tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet tehdä, harrastaa ja nauttia sekä talvella että kesällä. Rokuan ravintolan kokit loihtivat lautasille lähiruokaherkkuja. Majoitukseen sisältyy pääsy kylpylään ja huippuvarusteltuun kuntosaliin. Rokua Health & Spa:ssa viihtyvät lomanviettäjät, työhyvinvointipäiviä viettävät ja kokousvieraat, niin lapset kuin aikuisetkin sekä nuoret ja ikäihmiset.

Siirry sivuille »

Rokua Outdoors

Tekemistä, elämyksiä ja majoitusta Rokua Geopark alueella. Vuokraa välineet helposti netissä tai varaa aktiviteetti koko porukalle. Vuokrattavana mm. maastopyöriä, SUP-lautoja, kanootteja, lumikenkiä ja suksia. Myös mm ohjatut pyörä-, kalastus-, patikointi- ja hiihtoretket.

Siirry sivuille »

Rokuan lomahuvilat

Rokuan lomahuvilat on Utajärvellä Rokualla toimiva matkailualan yritys. Rokuan lomahuviloilla on 20 henkilön lomahuvila Rokuan Tähti sekä tilaussavusauna Rokuan Tähtisavu.

Siirry sivuille »

Rokuan ruokapalvelut

Rokuan ruokapalvelut tarjoaa pitopalveluita. Lisäksi se huolehtii esimerkiksi Rokualla sijaitsevan Oulun evankelisluterilaisen seurakunnan leirikeskuksen ruokahuollosta. Tarvittaessa Rokuan ruokapalvelut tekee catering-keikkoja laajallakin alueella, niin sisätiloihin kuin maastoonkin. Lisätietoja: rokuanruokapalvelut(at)gmail.com

Rokuan Unelma ja Kirvesjärven Simpukka

Rokuan Unelma ja Kirvesjärven Simpukka ovat Rokualla kauniin ja kirkasvetisen Kirvesjärven rantatörmällä sijaitsevia vuokramökkejä. Mökit omistaa Atteson fishing. Mökkien lähiympäristö tarjoaa upeat harrastusmahdollisuudet: Rokuan monipuolinen retkeilyreitti- ja latuverkosto kulkee vain 300 metrin päästä! Voitkin viettää aikaasi retkeillen, kalastaen, hiihtäen, uiden, soudellen, marjastaen tai vaikka pyöräillen Rokuan uudella maastopyöräreitillä. Rokuan muut matkailupalvelut kuten Opastuskeskus Suppa sijaitsevat noin viiden kilometrin säteellä.

Siirry sivuille »

Rokuanhovi

Uudistunut Rokuanhovi on elämänmakuinen ja savusaunantuoksuinen majoitus- ja nautiskelupaikka luonnon muokkaamalla Geopark-alueella, kirkasvetisen Jaakonjärven rannalla. Rokuanhovin jykevässä päärakennuksessa on 24 hotellihuonetta ja reilua lähiruokaa tarjoava Ravintola Krouvi. Krouvi on mainio paikka esimerkiksi häiden ja pikkujoulujen järjestämiseen - suojaisampaa tilaa hakevat voivat varata käyttöönsä helposti muunneltavan kokoustila Karukon. Tilan pihapiirissä on soma kokous- ja juhlatila Väentupa, jossa muu maailma unohtuu. Järven rannalla lämpiävät Rantasauna ja pikkuinen savusauna, joita voit varata myös yksityiskäyttöön. Kymmenen simppeliä mökkiä antavat Jaakonjärvelle päin, ja oman mökin terassilta on mahtava pulahtaa raikkaaseen järveen iltauinnille.

Siirry sivuille »

Sound & Silence

Sound&Silence toimii joustavasti koko Rokua Geoparkin alueella. Yrityksen palvelut houkuttelevat hiljaisuuden ja rentoutumisen äärelle. Palveluvalikoimaan kuuluvat mm. hiljaisuusluontoretket, Sound&Silence metsäkävelyt, rentouttavat metsähetket, sointukylvyt ja äänimaljahieronta. Sound&Silencen luontoretkillä keskitytään kuuntelemaan, tuntemaan, rentoutumaan ja vahvistamaan luontoyhteyttä. Pienessä ryhmässä palvelu on yksilöllistä ja hiljaisuuden kokemus muodostuu vahvaksi.

Siirry sivuille »

Suomen keskusvaraamo / Rokua

Suomen keskusvaraamolla on Rokua Geoparkin alueelle monipuolinen valikoima mökkejä, hotellihuoneita ja lomahuoneistoja, joista löydät taatusti juuri tarpeisiisi sopivan lomanviettopaikan. Suurin osa loma-asunnoista sijaitsee Rokuanvaaran kumpuilevissa suppa- ja dyynimaisemissa Rokua Geoparkin sydämessä.

Voit tiedustella Suomen keskusvaraamolta myös Rokuan alueen kokouspalveluita. Jos haluat varata lomasi omatoimisesti, sekin onnistuu Suomen keskusvaraamon kautta. Voit myös soittaa asiakaspalveluun: 08 554 5500. Lämpimästi tervetuloa!

Varauspalvelun huoltoliittymän mökkien omistajille löydät täältä.

Siirry sivuille »

Supan infopiste

Supan piha-alueella olevassa katoksessa on yleistietoa Oulujokilaakson, Rokuan ja Oulujärven alueiden luonnosta, kulttuurista ja matkailupalveluista.

Siirry sivuille »

Rokuan kansallispuisto

Rokuan kansallispuisto perustettiin vuonna 1956 Rokuan luonnontilaisten jäkäläkankaiden ja erikoisten geologisten piirteiden suojelemiseksi. Rokuan kansallispuisto kuuluu Suomen toiseksi vanhimpiin kansallispuistoihin - Suomen ensimmäiset kansallispuistot perustettiin vuonna 1938. Kansallispuisto sijoittuu harjumuodostuman eteläreunaan. Sen alueella on dyynejä, suppia soineen ja kirkasvetisine lampineen sekä muinaisia rantatasanteita ja -valleja. Puistossa on myös seudulle harvinaisia luonnontilaisia vanhoja mäntymetsiä, joissa on runsaasti keloja ja järeitä puuvanhuksia. Rokuan kansallispuisto on lisäksi Suomen tärkein karukkokankaiden suojelualue.

Rokuan kansallispuisto tarjoaa hienot puitteet retkeilylle. Puistossa on merkittyjä patikointireittejä, nuotiopaikkoja ja mahdollisuus yöpymiseen Pitkäjärven telttailualueella tai Pookivaaran autiotuvassa.

Siirry sivuille »

Keisarintie

Rokuan kansallispuiston etelärajaa seuraava Keisarintie on osa vanhaa Oulu–Kajaani -liikenneväylää. Sen raivaaminen aloitettiin Kajaanin linnan rakentamistöiden yhteydessä. Tie valmistui 1610-luvulla, jolloin sitä käyttivät sotilaat, virkamiehet ja kauppiaat. Myös posti Viipurista Ouluun kulki tietä pitkin. Suurempia tavaramääriä kuljetettiin tien valmistuttuakin Oulujokea pitkin.

Siirry sivuille »

Rokuan Isokivi

Siirtolohkareet ovat kallioperästä lohkoutuneita ja jäätikön mukanaan kuljettamia kivilohkareita. Rokua Geoparkin tunnetuimmat siirtolohkareet ovat Rokuan Isokivi ja Väätäjänniemen siirtolohkare. Rokuan Isokivi on ajelehtinut ensin Ancylusjärven pinnalla jäälohkareen mukana ja vajonnut meren pohjalle jäälohkareen sulettua. Lohkare koostuu muinaismeren pohjasedimenteistä puristuneesta liuskekivestä ja muinaisvuoriston alla kiteytyneestä graniitista. 

Rokuan Isokivi sijaitsee Keisarintien varrella Rokuan kansallispuiston lounaiskulmalla, Muhoksen ja Vaalan kuntien rajalla. Se on toiminut rajakivenä jo satoja vuosia sekä kuntien, läänien että maakuntien välillä. Kiven löytää helpoiten kääntymällä Neittävältä Keisarintielle ja jatkamalla Keisarintietä Rokuan kansallispuiston Pitkäjärven pysäköintialueelta noin kaksi kilometriä eteenpäin. 

Siirry sivuille »

Syvyydenkaivo

Syvyydenkaivo on Suomen syvin suppa. Sen syvyydeksi on laskettu yli 50 metriä. Syvyydenkaivon pohjalle on muodostunut suo, jonka paksuus on jopa kahdeksan metriä. Suo peittääkin osan Syvyydenkaivon todellisesta syvyydestä.

Siirry sivuille »

Harjun muodostuminen

Rokuan harju, Pookivaara osana sitä, muodostui jäätikköjoen suulle kerrostuvasta hiekasta noin 10 500 vuotta sitten.

Jääkausi

Mannerjäätikkö oli laajimmillaan ja paksuimmillaan noin 18 000 vuotta sitten, jolloin Pookivaaran päällä oli noin 2,6 kilometrin paksuinen jäämassa.

Nykymaisema

Pookivaaralla sijaitsee näköalatorni, joka 1970-luvulle saakka palveli myös palovartijatornina. Torni on sarjassaan kolmas Pookivaaralla. Ensimmäinen rakennettiin 1700-luvulla kolmiomittauksia varten, ja sitä käytettiin myös osana Struven ketjua. Toinen torni oli käytössä kolmiomittauksia, palovalvontaa ja sota-aikana myös ilmavalvontaa varten.

Pookivaara 1900 miljoonaa vuotta sitten

Svekofenninen vuoristo

Rokuanvaara

Rokuanvaara syntyi 10800 - 10500 vuotta sitten jäätikön sulamisen edetessä, kun jäätikköjoki kerrosti hiekkaa jäänalaiseen tunneliin ja siitä avautuneeseen jäätikkölahteen. Maankohoamisen myötä hiekat paljastuivat Ancylusjärvestä ja joutuivat aaltojen ja tuulen muokkailtavaksi noin 9 000 vuotta sitten. Nykyisin poikkeuksellinen maaperä näkyy etenkin alueen kasvillisuudessa, jolle ovat tunnusomaisia laajat, valkeana hohtavat jäkäläkankaat. Myös syvät suppakuopat kirkasvetisine lampineen ja järvineen ovat tyypillisiä maisemapiirteitä Rokualla.

Suppien ja dyynien muodostuminen

Ilmaston lämmetessä hiekkaan hautautuneet jäälohkareet sulivat ja jättivät jälkeensä suppakuopiksi kutsuttuja painaumia. Samoihin aikoihin, noin 9500 vuotta sitten, lännessä sijaitsevalta jäätiköltä puhalsi voimakkaita tuulia, jotka kuljettivat hiekkaa ja kasasivat sitä dyyneiksi. Ensimmäiset kasvit, pääasiassa erilaiset ruohot ja hieskoivut, yrittivät juurtua paljaaseen hiekkamaahan. Rokuanvaaran alarinteillä aallot muotoilivat hiekkaa rantavalleiksi.