Tutustu alueen palveluihin

Aikamatka-näyttely Koivussa ja Tähdessä

Muhoksen Koivu ja Tähti kulttuurikeskuksessa oleva pysyvä Aikamatka-näyttely kertoo Rokua UNESCO Global Geopark alueen maiseman syntytarinan aina kallioperän ensimmäisistä kehitysvaiheista viimeisimpään jääkauteen, harjumuodostumien syntyyn ja jääkauden jälkeiseen ihmisasutuksen ja eliöstön leviämiseen seudulle. Näyttely alkaa kulttuurikeskuksen aulasta Oulujokilaaksoon sijoittuvista tarinoista. Kirjaston lukusalin puolella syvennytään ensin Oulujoen syntyyn ja jokilaakson geologiaan, jota kautta siirrytään ihmisasutuksen historiaan. Varsinaisen päärakenteen muodostaa sylinterin muotoinen aikajana, jossa on kerrottu keskeisten maisemapiirteiden syntyhetket. Sylinterin sisällä astutaan nykymaisemaan Oulujoen Lemmenpolun varteen. Sylinterin sisällä voi virtuaalilaseilla kokea myös menneet maisemat (VR-lasit otetaan käyttöön, kun epidemiatilanne sen sallii). Näyttely päättyy kosketusnäyttöön, jonka kautta Rokua Geopark alueen käyntikohteisiin ja matkailupalveluihin voi tarkemmin tutustua. Linkistä löydät kulttuurikeskuksen aukioloajat. 

Siirry sivuille »

A'la Laitasaari

Tilauspalvelu A’la Laitasaari tuottaa elämyspalveluita Muhoksella, Mutkalassa ja Piilopaikassa. Mutkalassa on tarjolla saunanautintoja ja tutustumismahdollisuus geologisiin, jääkauden jälkeen muodostuneisiin eroosiolaakson elementteihin. Wanhan Tyllin Piilopaikka on tunnelmallinen sauna- ja ajanviettotila Topeliuksen Koivu ja Tähti -sadun maisemissa.

Siirry sivuille »

Active Camping Montta

Active camping tarjoaa luontomatkailua upeissa Oulujoen maisemissa vain 30 km päässä Oulusta. Meiltä leirintäalueen palvelujen lisäksi mm. ohjelma- ja luontopalvelut, luontoaktiviteetit, koulutukset, tapahtumajärjestelyt, leiritoiminta, työhyvinvointi- ja virkistyspäivät sekä välinevuokraukset, kuten fatbiket, kajakit ja SUP-laudat. Sijaitsemme Rokua UNESCO Global Geoparkin upeiden luontokohteiden äärellä, Lemmenpolun päässä ja Tervareitistön varrella. Toivotamme tervetulleeksi niin yksityiset henkilöt ja matkaajat kuin yhteisöt ja yrityksetkin viihtymään, oppimaan ja nauttimaan luonnosta.

Siirry sivuille »

Geo-x-on

Oletko järjestämässä virkistyspäivää, polttareita tai juhlia? Tarvitsetko tapahtumaasi telttaa, paella-pannua, pomppulinnaa tai esimerkiksi maastoruokailua tai jotain muuta? Mietitkö koulutuksen järjestämistä, tarvitsetko tapahtumaasi aktiviteettia tai harkitsetko vaikka seikkailuradan rakentamista? 

Meidän palvelutarjonnasta löydät toiminnalliset elämykset, aktiviteetit, ohjelma- ja luontopalvelut, leirikouluohjelmat, toiminnalliset koulutukset ja vuokravälineet niin yksittäisille asiakkaille kuin suuremmillekin ryhmille ja porukoille. Lisäksi suunnittelemme ja rakennamme erilaisia pysyviä tai tilapäisiä toiminnallisia köysi- ja seikkailuratoja sekä luovia kokoustiloja. 

Mikään ei ole mahdotonta! Kerro meille ideasi ja me mietimme toteutuksen ja saatetaan ideasi käytäntöön yhdessä!

Siirry sivuille »

Hartikan Kartano

Hartikan Kartano sijaitsee Muhoksella Oulujoen rannassa, puolen tunnin ajomatkan päässä Oulusta, Rokua Geoparkin portilla. Tarjoamme konstailematonta maaseutumajoitusta sekä juhla- ja elämyspalveluita ryhmille. Meillä voi järjestää maalaisromanttisia häitä, sukujuhlia, hyvinvointipäiviä, leirikouluja ja muita toiminnallisia leirejä. Jopa 120 henkilön juhlatilana toimii Tervasali, joka on kunnostettu vanhaan navettaan. Tervasalin keittiöstä järjestyvät ruokapalvelut pikkupurtavasta useamman ruokalajin juhlamenuun. Pihapiirin aitoissa on noin 30 vuodepaikkaa. Oma jokiranta mahdollistaa vesistömatkailun ja kalastuksen sekä muut vesi- ja luontoaktiviteetit.

Kauttamme saa ohjelmapalveluita seikkailu- ja elämystoimintaan, rentoutushetkiä, ohjattua liikuntaa ja eräkokin palveluita. Vuokraamme liikuntavälineitä, juhlakalustoa ja minibussia. Teemme yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Toimintaamme ohjaavina arvoina ovat aitous, paikallisuus, luonnonläheisyys ja turvallisuus.

Siirry sivuille »

Huovisen Navettasali

Huovisen Navettasali on erilaisten juhlien ja tapahtumien järjestämiseen erikoistunut perheyritys. Voit vuokrata Huovisen Navettasalista tilat pitopalveluineen - saat saman katon alta myös kampaus-, meikkaus- ja valokuvauspalveluita. Voit viettää Huovisen Navettasalin tiloissa esimerkiksi häät, pikkujoulut, yrityskokoukset ja -koulutukset, syntymäpäivät ja "kissanristiäiset" - kaikki onnistuu!

Siirry sivuille »

Kurttilan lomamökit

Kurttilan lomamökit tarjoavat matkailijoille rauhallisen lomanviettopaikan jylhän kauniin Oulujoen rannalla. Lomamökeillä on hyvät ulkoilumaastot kaikenikäisille. Kaikissa mökeissä on oma sauna, keittiö, televisio ja radio sekä makuupaikat ja astiastot kahdeksalle henkilölle. Yksi mökeistä soveltuu varustuksensa puolesta erityisen hyvin lapsiperheille. Jokaisen mökin pihalla on oma grillauspaikka. Rannassa on vielä laavu ja kota, joita lomalaiset voivat käyttää vapaasti. Rannassa on lisäksi rantasauna, jossa voit saunoa erillisestä maksusta. Lomamökin hintaan kuuluu veneenkäyttöoikeus ja kalaluvat Niskan kalastuskunnan alueelle. 

Siirry sivuille »

Laukanranta B&B

Laukanranta B&B tarjoaa perinteistä B&B- eli aamiaismajoitusta Muhoksella, kauniissa Laitasaaren kylässä. Laukanranta B&B sijaitsee Oulujoen rannalla hyvien kulkuyhteyksien varrella, vain parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä Oulusta. Laukanrannassa yövyt kotoisasti vanhan hirsitalon suojissa tai idyllisessä luhtiaitassa.  

Laukanrannan päärakennuksen yläkerrassa on hyvinvarusteltu huoneisto, jossa on minikeittiö ja kylpyhuone, ilmastointi ja langaton nettiyhteys. Luhtiaitassa on lisäksi neljä erikokoista huonetta sekä WC- ja pesutilat. Asiakkaiden käytössä ovat myös kanootit, soutuvene, polkupyörät ym. Oulujoella on lisäksi kalastusmahdollisuus.

Siirry sivuille »

Los Coyotes Ranch

Los Coyotes Ranch on Muhoksella sijaitseva Villin Lännen Kylä. Los Coyotes Ranch tarjoaa virkistäytymistä ja elämyksiä rauhaisassa paikassa, keskellä luontoa, lyhyen matkan päässä Oulun kaupungista. Los Coyotesin päärakennus, Iso Saluuna, on tilausravintola, jossa on anniskelupaikkoja 50 - 100 henkilölle. Isossa Saluunassa on hyvät puitteet kokouksille, virkistyspäiville, häille, polttareille, pikkujouluille, syntymäpäiville yms. Yrityksen ohjelmapalvelut tarjoavat cowboy-aktiviteetteja ja hauskoja kisailuja Villin Lännen miljöössä, jossa voit helposti uppoutua 1800-luvun tunnelmaan, unohtaa arjen murheet ja löytää sisäisen cowboysi.

Siirry sivuille »

Marjikko

Marjikko on Oulujokilaaksossa toimiva  luontopalveluyritys, joka tarjoaa makupaloja ja elämyksiä luonnosta kaikille aisteille. 

Marjikko-tuotteita ovat esimerkiksi:

  • Teemalliset retket lähiluontoon kaikkina vuodenaikoina
  • Opastus luonnontuntemukseen, luonnontuotteiden käyttöön ja paikallistuntemukseen
  • Luontoavusteiset palvelut metsästä ja puutarhasta erilaisille ryhmille
  • Luonnontuotteiden keruu, tuottaminen ja jatkojalostus
  • Pihan ja puutarhan hoitotyöt

Marjikko-toiminnan keskeisiä arvoja ovat luonnon kunnioittaminen ja jokaisen sitä haluavan auttaminen alkuun elinikäisen luontosuhteen polulla. 


Siirry sivuille »

Merilän Kartano

on ainutlaatuinen juhla- ja kokousravintola noin 270 asiakkaalle sekä neljän tähden hotelli noin 40 henkilölle. Merilän Kartano sijaitsee Oulujoen rannassa, Utajärvellä, reilun puolen tunnin matkan päässä Oulusta. Syöt Merilän Kartanossa parasta suomalaista kuuluisaa hyvää lähiruokaa, josta kartano on tullut tunnetuksi. Yöunet nukut rauhallisessa maalaismaisemassa. Kartanossa on kolme rantasaunaa, joista yksi on savusauna. Kylpytynnyrin saat käyttöösi ennakkotilauksesta. Voit tilata ikimuistoisia elämyksiä tai vain rentoutua leppoisassa ympäristössä.

Merilän Kartanossa on 4* luokitellut majoitustilat uudistetuissa tilavissa huoneissa, joista kaksi on lemmikkihuoneita. Kesä- ja talvireitit kulkevat Kartanon kautta. 50 henkilön kota ja noin kymmenen henkilön laavu ovat myös käytettävissä illanistujaisiin. Lämpimästi tervetuloa Merilän Kartanoon!

Siirry sivuille »

Muhoksen kunta

Muhos sijaitsee 35 kilometriä Oulusta kaakkoon Oulujoen ja matkailutie Tervantien varrella. Muhos on maisemaltaan nimensä mukaisesti muheva ja moni-ilmeinen, Pohjanmaan tasankojen ja Kainuun vaarojen kohtauspaikka.

Siirry sivuille »

Muhoksenasema

Muhoksen vanha rautatieasema on heräillyt eloon! Tiloissamme toimii pop up -kirppis sekä remontoitu majoitushuoneisto jopa seitsemälle hengelle. Nettisivuillamme on myös antiikki- ja taide-esineiden verkkokauppa. Seuraa meitä Facebookissa - sieltä löydät ajankohtaiset tiedot mm. aukioloajoista.

Muhoksen asemalle pääset kätevästi junalla. Sekä Oulun että Kajaanin suunnista tulee päivittäin neljä junavuoroa Muhokselle. Myös linja-autoasema sijaitsee aivan Muhoksenaseman vieressä. Muhoksen keskustan palvelut ovat kävelymatkan päässä. Paikallisbussilla pääset retkeilemään Oulujoen pohjoispuolelle Lemmenpolulle, ja Rokuan kansallispuistokin on vain 40 minuutin automatkan päässä sekä kesäisin saavutettavissa myös bussilla.

Tervetuloa Muhoksenasemalle!

Siirry sivuille »

Utajärven kunta

Korkeatasoiset majoitus- ja ruokailupalvelut ovat olennainen osa Utajärveä. Rokuan alueen kylpylä-, kuntoutus- ja majoituspalvelut keskellä mahtavaa harjualuetta tarjoavat elämyksiä kaikenikäisille matkailijoille. Keskustan ravintolat, huoltoasemat ja pysähtymispaikat sekä maaseutukohteet Oulujokivarressa tarjoavat makusi mukaan joko suloisia lepotaukoja ja ruokailuhetkiä tai railakasta menoa. Utajärveltä löydät myös ohjelmaa kaikkiin lähtöihin - maastoruokailusta juhla-aterioihin ja eräretkestä safareihin. Tule ja nauti mahtavista hiihtomaastoista ja patikkapoluista!

Siirry sivuille »

Utajärven leipomopalvelu

Utajärven leipomo/kahvila sijaitsee Utajärvellä Kainuuntien kupeessa. Utajärven leipomosta saat tarkoin valituista ja lähellä tuotetuista raaka-aineista valmistettuja GEOfood-tuotteita. Omaleipurin GEOfood-tuotteissa maistuvat Geopark-alueen maaperän ravinteikkuus, ilmaston raikkaus ja ympäristön puhtaus, jotka yhdistyvät tuotannon korkeaan laatuun ja osaamiseen. Omaleipurin GEOfood-tuotteet ovat lähiruokaa aidoimmillaan ja herkullisimmillaan!

Piipahda kahville tai syömään ja tule tutustumaan kivipuistoon, joka sijaitsee Utajärven leipomon pihapiirissä. Voit samalla ostaa GEOfood- ja muita leipomotuotteita tuliaisiksi mummolaan, mökille tai tuttaville.


Siirry sivuille »

Vuoton Joutsen

Vuoton Joutsen -luontomatkailupalvelut sijaitsee luonnontilaisen ja vapaan Kiiminkijoen keskijuoksulla Ylivuoton kyläidyllin hiljaisuudessa. Lähdepurojen ohella alueen kaksi kalarikasta järveä ja kaksi erityyppistä jokea takaavat tulijoille erityisen vaihtelevia luontokokemuksia. Voit majoittua omaan rauhaan Kiiminkijoen Lamminkoskelle perinteiselle Lammin Pirtille tai Isovuotunkijärvelle tasokkaaseen ekohuvilaan Villa Wuotankaan, jonka päärakennuksen huoneistot ja leirintäpaikat ovat perinnemaisemassa.

Vuoton Joutsen tarjoaa ruokailut sopimuksesta ryhmille ympäri vuoden. Kesällä kahvila/kioski toimii infokeskuksena, josta saat hankittua mm. kalastusluvat sekä voit vuokrata melontakalustoa ja opastusta alueelle. Saunoja on "sen seitsemän sorttia": on uusia ja vanhoja savusaunoja, puu- ja sähkölämmitteisiä saunoja sekä kylpypalju. Putoukset, kosket, lähteet ja suot harvinaisten kasvien ohella tulevat tutuksi jääkauden muovaamissa maisemissa.

Vuoton Joutsenesta järjestetään retkiä myös paikallisiin perinne- ja muinaishistoriakohteisiin. Lisäksi yritys ohjaa saamaan uutta makua elämään villien keruutuotteiden hyödyntämisellä ravinnoksi, ryydiksi, rohdoksi ja rentoutukseksi. Vuoton Joutsenen motto on: ”Ekokeko kokkaa ekotekoja koko kehoon.” Yrityksen palvelut on toteutettu sen perustamisesta 1992 lähtien kestävän kehityksen periaatteilla ympäristöä, paikallista kulttuuria ja ekologisuutta huomioiden.

Siirry sivuille »

Isterinkoski

Isterinkoski kuohuu Poikajoen varrella kohdassa, jossa joki laskee kaksi miljardia vuotta vanhoilta metagrauvakkakallioilta lähes miljardi vuotta nuorempien savikiven täyttämään kallioperän vajoamaan. Isterinkosken putouskorkeus on noin 30 metriä vain muutaman sadan metrin matkalla. Maaperä kosken ympärillä on hyvin ravinteikasta, mistä johtuen jokikanjonin kasvillisuus on hyvin rehevää lehtoa. Isterinkosken alaosat kuuluvatkin valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan.

Isterinkosken saavutat helpoiten kääntymällä Valtatie 22:lta Muhosperäntielle ja jatkamalla sitä noin kuuden kilometrin matkan, kunnes olet Poikajoen sillalla. Sillan jälkeen Isterinkosken pysäköintialueelle johtaa opasteet. Viimeinen, sillan jälkeen oikealle kääntyvä tieosuus on pienehköä hiekkatietä.

Siirry sivuille »

Kivipuisto

Kivipuiston yhteydessä on myös alueellinen opastuspiste, josta löytyy yleistietoa Rokua Geoparkista sekä kattavasti tietoa Oulujokilaakson, Rokuan ja Oulujärven luonnosta, kulttuurista ja matkailupalveluista, mielenkiintoisista käyntikohteista ja retkeilyreiteistä. Opastuspiste sijaitsee Kivipuiston laidalla olevan liiterin sisällä.

Laitasaari

Laitasaaren infopisteessä on tietoa Laitasaaren ja Leppiniemen välisen Oulujokivarren luonnosta, kulttuurista ja matkailupalveluista sekä mielenkiintoisista käyntikohteista ja retkeilyreiteistä. Infopiste sijaitsee Laitasaaren Seurojentalon pysäköintialueen kulmauksessa. Se käsittää kaksi opastaulua. Seurojentaloon voi tutustua oheisesta linkistä.

Siirry sivuille »

Lamminahon talo

Lamminahon talon rakennusryhmä Vaalassa on poikkeuksellisen hyvin säily­nyt esimerkki Oulujokivarren vanhasta rakennuskannasta. Lamminahossa on kaikkiaan 20 rakennusta, joissa on arvokkaita kansanomaisen ra­kennustavan yksityis­kohtia. Lamminahon rakennukset ja esineet ovat 1700-luvulta saakka.

Siirry sivuille »

Lemmenpolku

Noin kaksi kilometriä pitkä Lemmenpolku kulkee Oulujoen pohjoistörmällä graniittikallioiden päällä. Polku esittelee Oulujoen luonnon ja kulttuurin historiaa muinaismantereesta aina tervankuljetukseen ja vesivoimalaitosaikaan saakka. Polun yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä on Kieksin konglomeraattikallio. Se on Muhos-muodostuman vanhinta osaa, kivettynyttä soraa ja näkyvissä ainoastaan Lemmenpolulla. Kalliopaljastuma onkin rauhoitettu luonnon muistomerkkinä. Voit aloittaa Lemmenpolun joko Pyhäkosken voimalaitoksen kupeesta tai Montta Active Campingilta.

Siirry sivuille »

Liimanninkosken luontopolku

Liimanninkosken luontopolku vie Sinut Muhosjoen valoisilta rinneniityiltä tuuheiden kuusikoiden ja rehevien lehtojen läpi laakson pohjalla kuohuvalle Liimanninkoskelle. Joki on uurtanut uomaansa tuhansien vuosien kuluessa yhä syvemmälle hiekkaiseen maaperään. Paikoin joki on saavuttanut kivisen pohjamaan ja komeita graniittisia kalliokynnyksiä, joiden yli vesimassat kuohuvat. Pehmeät maa-ainekset ovat aiheuttaneet joen voimakkaan mutkittelun eli meanderoinnin, joka tekee jokilaaksosta hyvin vaihtelevan. Suotuisien olosuhteidensa vuoksi jokilaaksossa viihtyy hyvin monimuotoinen ja rehevä kasvillisuus sekä runsas eläimistö. Liimanninkoski kuuluukin valtakunnallisiin lehtojensuojelualueisiin. 

Liimanninkosken luontopolku alkaa Suonkyläntien varressa sijaitsevalta pysäköintialueelta, jonne on opastus Valtatie 22:n varresta. Luontopolun varrella aivan kosken partaalla on laavu, jossa voit hengähtää ja nauttia samalla kosken kuohunnasta ja retkinuotiosta. Lähellä pysäköintialuetta on myös katettu pöytäryhmä eväiden syöntiä ja levähtelyä varten.

Siirry sivuille »

Muhoksen kirkko

Muhoksen, Utajärven ja Säräisniemen kirkot ovat merkittäviä puurakenteisen kirkkoarkkitehtuurin edustajia. Muhoksen kirkko on Suomen vanhin ympärivuotisessa käytössä oleva puukirkko.

Siirry sivuille »

Oulujoen voimalaitokset

Oulujoen voimalaitokset ovat pääasiassa Aarne Ervin suunnittelemia. Aarne Ervi suunnitteli varsinaisten voimalaitosrakennusten, patojen ja voimansiirtolaitteiden lisäksi konttoreita, koskemattomiin metsiin nousevia asuntoalueita ja palvelurakennuksia. Ervin suunnittelemien voimalaitosten ja asuinalueiden arkkitehtuuri jatkaa funktionalismin periaatteita. Tarkemmin Aarne Ervin arkkitehtuuriin pääset tutustumaan täältä.

Siirry sivuille »

Torimakasiini

Utajärven Torimakasiinin yläkerrassa sijaitsee Rokua Geoparkin infopiste, josta löytyy yleistietoa Rokua Geoparkista ja UNESCO Global Geoparkeista. Torimakasiinin alakerrassa on alueen kulttuurihistoriaa esittelevä aikajananäyttely. Torimakasiinilla on ilmainen WiFi-yhteys.

Utajärven kirkko

Utajärven, Muhoksen ja Säräisniemen kirkot ovat merkittäviä puurakenteisen kirkkoarkkitehtuurin edustajia.

Siirry sivuille »

Utajärven kivipuisto

Utajärven kivipuistossa pääset aikamatkalle Suomen kallioperän kehitykseen. Puiston aikapolun ensimmäinen kivi on 3,5 miljardia vuotta vanha Siuruan gneissi. Se on myös koko Euroopan Unionin vanhin tunnettu kivi.

Kivipuiston yhteydessä on myös alueellinen opastuspiste, josta löytyy yleistietoa Rokua Geoparkista sekä kattavasti tietoa Oulujokilaakson, Rokuan ja Oulujärven luonnosta, kulttuurista ja matkailupalveluista, mielenkiintoisista käyntikohteista ja retkeilyreiteistä. Opastuspiste sijaitsee Kivipuiston laidalla olevan liiterin sisällä.

Jääkausi

Viime jääkauden maksimivaiheessa noin 18 000 vuotta sitten Pyhäkosken seutua peitti 2,6 kilometriä paksu mannerjäätikkö. Ilmasto oli kylmä ja sateinen. Mannerjäätikön massa painoi maankuorta lommolle. Tässä aikaikkunassa olet paksun mannerjäätikön laella.

Siirry sivuille »

Jokisuistoa seuraileva asutus

Kivikauden asukkaat seurasivat Oulujoen siirtyvää jokisuistoa. Leppiniemen kohdalle kehittyi runsaasti asutusta molemmin puolin jokea. Lämpimästä ilmastosta johtuen kasvillisuus oli rehevää. Tässä aikaikkunassa pääset tutustumaan kivikautiseen asuinpaikkaan 5 600 vuoden takaisessa jokisuistossa.

Siirry sivuille »

Matala merenlahti ja jokisuisto

Muhoksen alueella kalliolohko alkoi vajota ja muodostui merenlahdeksi noin 1300 miljoonaa vuotta sitten. Merenlahteen kerrostui jokien kuljettamaa soraa, hiekkaa ja savea. Kerrostumat ovat kiteytyneet Muhos-muodostuman sedimenttikiviksi kuten nykyisin Kieksissä näkyväksi konglomeraatiksi. Tässä aikaikkunassa olet merenlahden rannalla muinaisjoen suistossa 1000 miljoonan vuoden takaisessa maisemassa.

Siirry sivuille »

Nykyaika

Leppiniemessä on yksi Oulujoen seitsemästä vesivoimalaitoksesta. Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelemat voimalaitokset ja asuinalueet ovat valtakunnallisesti arvokkaita kulttuurihistoriallisia kohteita. Ne ovat kuitenkin muuttaneet joen maisemia ja ekosysteemiä voimakkaasti. Tässä aikaikkunassa olet Pyhäkosken voimalaitoksen patosillalla.

Siirry sivuille »

Vapaa Oulujoki

Pyhäkoski oli ennen vesivoimarakentamista Suomen suurin koski. Leppiniemen riippusillalta ja matkailumajalta (v. 1934) avautuivat näköalat vapaana kuohuvalle Pyhäkoskelle. Tässä aikaikkunassa voit liikkua juuri valmistuneella riippusillalla Oulujoen yllä.

Siirry sivuille »

Aikamatka-näyttely Utajärven Torimakasiinissa

Utajärven Aikamatka-näyttelypiste sijaitsee historiaa huokuvassa Torimakasiinissa Utajärven keskustassa. Tässä näyttelypisteessä syvennytään koko Rokua Geoparkin maiseman syntytarinan lisäksi erityisesti Rokuan kansallispuiston ainutlaatuiseen luontoon. Virtuaalilasien avulla voi katsoa 360-asteen mallinnoksia alueella vallinneista menneistä maisemista. Näyttelytilat sijaitsevat yläkerrassa, jonne pääsee kesäisin alakerran Tötteröbaarin aukioloaikojen mukaisesti.

Tötteröbaari avoinna 5.6.-6.8.2023:

MA-LA klo 11-19

SU klo 11-18

Siirry sivuille »

Yhdessä-teos, Kirkkosaaren silta

Yhdessä on kuvataiteilija Pia Hentusen teoskokonaisuus, joka on osa Muhoksen Kirkkosaaren vuonna 2022 valmistunutta yhdyssiltaa. Taideteoksen kuusi teosta esittävät Rokua Geoparkin alueen lajeja. Lajien nimet on kerrottu teosten vieressä olevissa laseissa. Teoksen nimi viittaa siihen, että elämme yhdessä alueen muiden lajien kanssa. Taiteilija on valinnut mukaan ennen kaikkea lajeja, jotka eivät ole luonnossa kaikista näkyvimpiä. Siksi mukana ei ole esimerkiksi lintuja ja nisäkkäitä. Teoksessa on Rokua Geoparkin alueella esiintyvistä lajeista esimerkiksi nunnakirjokoisa, poronkuppijäkälä, tuoksuvalmuska ja kukkamaljakas. Vesistöeliöistä mukana on lajipari meritaimen ja raakku, jotka ovat molemmat erittäin uhanalaisia. Teoksessa on kuvattu myös näkymättömiä metsän elementtejä eli sienirihmastoja. Kunkin lajin yhteydessä on nähtävillä kirjainyhdistelmä, joka kuvaa lajin uhanalaisuuden astetta. Osa teoksen osista on toteutettu yhdessä muhoslaisten kanssa.