Tutustu alueen palveluihin

Oulujärven retkeilyalue

Oulujärvellä on Suomen ainoa sisävesien retkeilyalue. Se kattaa osan Niskanselän saarista ja mantereen rantaviivasta. Retkeilyalueen saarissa on hoidettuja retkeilyreittejä, laavuja ja tulentekopaikkoja sekä rantautumispaikkoja veneille. Retkeilyalue tarjoaakin monipuoliset mahdollisuudet melontaan, veneilyyn, patikointiin, kalastukseen ja muuhun virkistäytymiseen. Oulujärven tunnetuin retkikohde ja samalla järven sydän on Manamansalon saari, joka on Suomen viidenneksi suurin sisävesisaari.

Siirry sivuille »

Atteson Fishing

Atteson Fishing tarjoaa veneilyn parissa viihtyville elämyksiä kalastus- ja veneilyretkien muodossa: esimerkiksi seikkailun Oulun edustalle merelle, hauki-ja kuhasafarin Oulujärvelle, taimenen ja raudun uistelua Inarinjärvelle tai viikon elämysretken Norjaan Jäämerelle. Atteson Fishing yhdistää tekemistä ja toimintaa tarpeittesi mukaan. Palvelu on tarjolla mm. Oulujärvellä, Oulujoella, Perämerellä, Inarinjärvellä ja Jäämerellä. Yrityksellä on käytössään vuokravenerekisteröity, modernisti ja monipuolisesti uistelukäyttöön varusteltu AMT 215 PH -urheilukalastusvene, joka on siirrettävissä helposti vesistöstä toiseen. Asiakaspaikkoja veneessä on kuusi.

Atteson Fishing -yrittäjä on harrastanut aina monipuolisesti kalastusta. Viimeisen parinkymmenen vuoden ajan hän on erikoistunut venekalastukseen ja kouluttautunut kalastusoppaaksi. Yrittäjä tarjoaakin nyt ammattitaitoista palveluaan myös muille. Yrittäjä hakee lisäksi yhteistyökumppaneita, joilla on kiinnostusta tulla mukaan kehittämään uutta "meininkiä" urheilukalastukseen.

Siirry sivuille »

Kankarin Taidehuvila

Kankarin Taidehuvila on viehättävään entiseen kyläkouluun perustettu taidegalleria ja ateljee. Se sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Kankarin kylässä, Oulujärven läheisyydessä. Kankarin Taidehuvilassa pidetään nimekkäinen taiteilijoiden näyttelyitä ja järjestetään myös maalaus- ja litografiakursseja. Voit käydä tutustumassa pysyvään näyttelyyn ympäri vuoden.

Siirry sivuille »

Kassu Halonen taidetalo

Kassu Halonen taidetalo sijaitsee Manamansalon saaressa keskellä Oulujärveä. Taidetalo on kevyen musiikin ja taiteen näyttely- ja koulutuspaikka sekä vierailukohde. Näyttelytiloissa on vuosittain vaihtuvia taidenäyttelyitä sekä Halosen tuotannosta kertova pysyväisnäyttely. Talossa järjestetään lisäksi konsertteja, illanviettoja sekä perhe- ja yritysjuhlia. Talossa on myös kahvila.

Siirry sivuille »

Luonnollisesti Oulujärvi

Luonnollisesti Oulujärvi Ky on paikallisia ohjelmapalveluja tarjoava perheyritys. Sen valikoima kattaa luontoon liittyvät virkistys- ja retkipaketit Oulujärven kiehtovassa ympäristössä. Voit kokea Kainuun merenäkin kutsutulla Oulujärvellä unohtumattomia elämyksiä ympäri vuoden. Suomen neljänneksi suurin järvi tarjoaa muun muassa Suomen suurimmat sisävesien selät, matalat hiekkarannat ja puhtaan veden.

Siirry sivuille »

Manamansalon leirintäalue

Manamansalo - Mainio koko perheen retki- ja lomakohde

Manamansalon leirintäalue on monipuolinen viiden tähden leirintäalue Oulujärven saaressa, ympärillään Suomen suurimmat järvenselät.  Alue on tunnettu pitkistä ja komeista hiekkarannoista, Suomen ainoasta sisävesisaariston retkeilyalueesta ja Metsähallituksen virkistyskalastusalueesta suppalampineen. Manamansalon saareen pääsee autolla joko siltaa pitkin tai lossilla, joka on varsinkin lapsille elämys. Alueella on siistit ja tilavat paikat matkailuvaunuille ja -autoille sekä hyvät huoltorakennukset. Lomamökkejä alueelta löytyy 19 kpl.

Siirry sivuille »

Manamansalon Portti

Manamansalon Portti sijaitsee luonnonkauniissa Manamansalon saaressa Oulujärvellä. Vaunupaikat ovat mäntyrinteessä ja Martinlahden rannalla. Manamansalon portissa on myös vierasvenesatama ja kyläkauppa - uimaranta on alueen vieressä.

Siirry sivuille »

Sienestä Oy

Sienestä Oy ostaa, jalosta ja myy suomalaisia metsäsieniä, marjoja ja muita luonnontuotteita. Valikoiman sienilajeja ovat mm. korvasieni, herkku- ja kangastatti, haapa-, karva- ja kangasrousku ja suppilovahvero.

Siirry sivuille »

Sukellustyöt J. Takkula

Sukellustyöt J. Takkula on vuonna 2008 perustettu yritys, jonka toimialaan kuuluvat erilaiset vedenalaiset työt kuten erilaisten putki-, kaapeli- ja sähkölinjojen vesistöalitukset, räjäytystyöt, polttoleikkaus ja -hitsaus, tarkastussukellukset ja -kuvaus, kuntokartoitus, vedenalainen etsintä ja muut ammattisukellustyöt.

Siirry sivuille »

Taikaloora

Taikaloora tarjoaa elämyksiä upealla paikalla Oulujärven rannalla Vaalassa. Taikalooran toiminta koostuu mökkimajoituksesta, maisemasaunasta, Bed & Breakfastista sekä lahja-/sisustustuotteiden myynnistä.

Siirry sivuille »

Vaalan Juustola Oy

Pohjoisen juustoleipä – tai leipäjuusto, on suomalaisen ruokaperinteen arvokkaimpia tuotteita. Vaalan Juustola on tehnyt tätä herkkua kainuulaisen perinteen mukaisesti jo 30 vuotta. Valmistukseen käytetään paikallisesti tuotettua maitoa, joka tulee suoraan lähiseudun maatiloilta. Vaalan Juustolan tuotteet ovat lähiruokaa parhaimmillaan!

Siirry sivuille »

Vaalan kunta

Luonnonkaunis Vaalan kunta sijaitsee Oulujärven rannalla, Oulujoen alkujuoksulla. Vaalalaisten lisäksi vesistörikkaassa Vaalassa viihtyvät myös lukuisat vapaa-ajan asukkaat ja matkailijat. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan rajakuntana Vaalalla on aktiiviset yhteydet kummankin maakunnan suuntaan.

Siirry sivuille »

Kilonniemen gneissikallio

Kilonniemellä pääset tutustumaan Euroopan Unionin vanhimpaan kallioperäalueeseen, 2700 - 2600 miljoonaa vuotta sitten kiteytyneeseen gneissikallioon. Sen on jäänne muinaismantereesta, joka on historiansa aikana joutunut useaan kertaan mannerlaattojen törmäysvyöhykkeelle, poimuttunut vuoristoksi ja kulunut jälleen tasaiseksi kalliopinnaksi. Muistoina näistä myllerryksistä on gneissin raitainen ja poimuttunut ulkoasu. Kallion viereisissä opastauluissa kerrotaan maapallon vanhimmista kallioalueista, kerrotaan kivien iänmäärityksestä ja esitellään gneissipaljastuma havainnollisesti kuvien ja tekstien avulla.

Siirry sivuille »

Manamansalo

Manamansalo on Suomen sisävesien viidenneksi suurin saari. Sen 80 kilometrin mittainen rantaviiva on suurelta osin hiekkarantaa. Saaren ydinosa on hiekkaharjun laajentuma, joka on kerrostunut yli 2,5 miljardia vuotta vanhan peruskallion päälle. 

Voit tutustua Manamansalon kauniiseen luontoon Oulujärven retkeilyalueen reiteillä, joita on saaren pohjoisosissa lähes 15 kilometriä. Ne kiertelevät hopeisina hohtavilla jäkäläkankailla, kirkasvetisten suppalampien äärellä ja Oulujärven jylhillä rantatörmillä. Pääset parhaiten retkeilyreiteille Teeriniemestä, jossa sijaitsee myös retkeilyalueen infopiste. 

Manamansalon koillisosassa on Kilonniemen kalasatama ja Euroopan Unionin vanhinta kallioperää esittelevä gneissikalliokohde, joille löydät Kilonniementietä pitkin. Manamansalon Portilta Muistomerkkikirkolle kulkee Peuranpolku, joka esittelee saaren tuhansien vuosien takaista kulttuurista historiaa. Nykykulttuurista voit puolestaan nauttia Kassu Halosen Taidetalolla.

Siirry sivuille »

Manamansalon muistomerkkikirkko

Manamansalon muistomerkkikirkko rakennettiin vuonna 1959 rappasotien aikana tuhotun puukirkon paikalle. Manamansalon kirkko oli 1500-luvulla Kainuun ensimmäinen ja myös ainoita kirkkoja. Sen yhteydessä oli myös Kainuun ensimmäinen kirkollinen hautausmaa. Muistomerkkikirkon ympäristöstä on tehty myös esihistoriallisia esinelöytöjä, jotka viittaavat siihen, että seudulla on asuttu jo lähes 8000 vuotta sitten.

Siirry sivuille »

Martinlahti

Rokua Geopark opastuspiste. Tietoa Oulujärven alueesta ja Manamansalon saaresta. WiFi-yhteys on käytettävissä. Opastuspisteen vieressä sijaitsee ravintola ja kauppa.

Neittävän kylätalon opastuspiste

Neittävän kylätalon sisäänkäynnin vieressä sijaitsee opastaulu, josta löytyy yleistietoa Rokua Geopark alueesta ja sen käyntikohteista. Neittävän kylätalo toimii kylän keskuksena, jossa voi järjestää tapahtumia kuten perhejuhlia ja majoittua isommallakin ryhmällä. Lisätietoa löytyy kylätalon Facebook-sivuilta oheisesta linkistä.

Siirry sivuille »

Peuranpolku

Peuranpolku on kaksi kilometriä pitkä merkitty luontopolku Manamansalon Portilta muistomerkkikirkolle. Peuranpolun varrella voi tutustua Manamansalon rikkaaseen kulttuurihistoriaan, kuten muistomerkkikirkkoon, kivikautisiin peuranpyyntikuoppiin ja peuranpyyntikylää jäljittelevään turvekammiin alueineen. Polku seurailee Ancylus-järven aikaista rantatörmää.

Siirry sivuille »

Rumala-Kuvaja-Oudonrimmit

Rumalan, Kuvajan ja Oudonrimpien suoalue on arvokas aapasoiden ja keitaiden muodostama suokokonaisuus. Sen pinta-ala on lähes 5000 hehtaaria. Alueen suot ovat suurimmaksi osin hyvin vetisiä rimpinevoja. Ne ovat myös kohtalaisen ravinteikkaita, ja tarjoavat arvokkaan elinympäristön useille harvinaisille kasvi- ja eläinlajeille. Yhdessä Oulujärven Painuanlahden kanssa alue muodostaa lisäksi lajistoltaan todella runsaan lintualueen. Alue kuuluukin Natura 2000 -ohjelmaan ja sen ydinosat valtakunnalliseen soidensuojeluohjelmaan.

Pääset suoalueelle helpoiten Vuolijoentieltä kääntyvää Metsälammentietä pitkin. Tie johtaa Kuvajan lintutornille, josta voit ihastella suoalueen kauneutta. Lintutornissa on myös suoluonnosta kertovia opastauluja.

Siirry sivuille »

Säräisniemen keskustan opastuspiste

Säräisniemen keskustan opastuspiste sijaitsee vanhan koulun, nykyisen kylätalon edustalla. Opastuspiste esittelee Säräisniemen kylän historiaa, luonto- ja kulttuurikohteita sekä matkailupalveluita. Opastaulussa on myös yleiskuvaus Rokua Geoparkista ja Oulujärven Niskanselän alueesta.

Säräisniemen kirkko

Säräisniemen kirkko on vuosina 1779 - 1781 rakennettu idyllinen ja kaunis puukirkko. Se rakennettiin Säräisniemen pitäjään korvaamaan Rappasotien aikana 1500-luvulla tuhoutunutta Manamansalon kirkkoa, sillä matka seuraavaksi lähimpään kirkkoon, Paltaniemelle, oli pitkä ja Oulujärven ylittäminen vaarallista. Kirkon kupeessa puiden suojassa sijaitsee hautausmaa vanhoine, koristeellisine hautakivineen. Kirkkomaalla on myös sankarihautausmaa toisessa maailmansodassa kaatuneiden kyläläisten muistoksi. Säräisniemen kirkon kivijalka on kauniisti poimuilevaa gneissiä, joka on louhittu läheisiltä Pirunkallioilta. Gneissit kuuluvat Euroopan Unionin vanhimpiin kiviin. Kirkon pysäköintialueella on Säräisniemen kylää esittelevä opastaulu.

Siirry sivuille »

Säräisniemen kylä

Säräisniemi on pitkä ja kapeahko Oulujärveen pistävä hiekkakannas. Sen tyvellä sijaitsee Kainuun vanhimpiin lukeutuva kyläkokonaisuus ja Vaalan entinen kuntakeskus. Säräisniemen rantamia koristavat upeat hiekkatörmät ja idylliset rantaniityt, jotka yhdessä kyläkeskuksen kanssa on nimetty valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Mielenkiintoisia nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Säräisniemen kirkko ja kotiseutumuseo. Niskanselän puoleisella rannalla sijaitsee myös leirintäalueita ja matkailupalveluita.

Siirry sivuille »

Säräisniemi

Säräisniemi on pitkä ja kapeahko Oulujärveen pistävä hiekkakannas. Sen tyvellä sijaitsee Kainuun vanhimpiin lukeutuva kyläkokonaisuus ja Vaalan entinen kuntakeskus. Kyläraitteineen, pihapiireineen, ikipetäjineen, niittyineen ja hiekkarantoineen Säräisniemi on yksi valtakunnallisesti arvokkaimmista maisema-alueista. Alueen vankka gneissinen kallio edustaa Euroopan Unionin vanhinta kallioperää.

Säräisniemen jääkaudella kerrostuneet hiekkakankaat alkoivat paljastua merestä noin 10 000 vuotta sitten. Upeat ja laajat kalastus- ja metsästysmahdollisuudet houkuttelivat alueelle pysyvää asutusta jo pian tämän jälkeen. Moneen suuntaan avautuvat vesistö- ja maayhteydet sekä vuosituhansia jatkunut yhtäjaksoinen asutus ovat muovanneet kylän kulttuurihistoriasta merkittävän. Nykyisen kyläyhteisön historia alkaa n. 1500-luvulta.

Säräisniemellä sijaitsee monipuolinen matkailu- ja retkeilypalveluiden keskittymä.

Siirry sivuille »

Teeriniemen opastuspiste

Teeriniemeä reunustavat upeat korkeat hiekkatörmät. Siellä Manamansaloa halkova hiekkaharju painuu Oulujärven pinnan alle. Teeriniemestä löydät Oulujärven retkeilyalueen infopisteen ja lähtöpaikan useille alueen luontoreiteille. Infopisteessä on tietoa Oulujärven luonnonhistoriasta, lajistosta ja ihmisasutuksen vaiheista järven rantamilla. Opastauluissa on tietoa myös retkeilyalueen reitistöistä ja ohjeita retkeilyalueella liikkumiseen.

Ensimmäiset asukkaat

Oulujärven ympäristöstä on löydetty runsaasti varhaisesta asutuksesta kertovia merkkejä. Tiettävästi ensimmäiset asukkaat saapuivat järven rantamille pian maa-alueiden paljastuttua Ancylusjärvestä. Yksi kivikautisista asuinpaikoista sijaitsi Manamansalon muistomerkkikirkon läheisyydessä. Peuranpyynti oli tärkeä keino hankkia ravintoa. Tässä aikaikkunassa liikut kuoppapyydykseen johtavien hangasaitojen välissä 7600 vuotta sitten vallinneessa maisemassa.

Siirry sivuille »

Jääkausi

Mannerjäätikkö oli laajimmillaan ja paksuimmillaan noin 18 000 vuotta sitten. Tuolloin Manamansaloa peitti 2,6 kilometriä paksu mannerjäätikkö. Ilmasto oli kylmä ja sateinen. Mannerjäätikön massa painoi maankuorta lommolle. Tässä aikaikkunassa olet paksun mannerjäätikön laella.

Siirry sivuille »

Mannerrepeämä

Muinaismantereeseen syntyi repeämiä, joista purkautui sulaa kiveä maanpinnalle. Osa kivisulasta jähmettyi maankuoren rakoihin diabaasiksi noin 2100 miljoonaa vuotta sitten. Ilmakehä oli edelleen lähes hapeton, ja elämä yksisoluisten bakteerien tasolla merissä. Eroosio on kuluttanut kalliota useita kilometrejä, ja nykyisin diabaasit näkyvät maanpinnalla gneissien rakenteita leikkaavina tummina juonina. Tässä aikaikkunassa liikutaan mannerrepeämän alueella muinaisten laavavirtojen keskellä.

Siirry sivuille »

Muinaismanner

Oulujärven gneissit kuuluvat EU:n vanhimpaan kallioalueeseen. Ne syntyivät muinaisvuoriston uumenissa lähes 2800 miljoonaa vuotta sitten. Vuoristo kohosi maapallon varhaisten manneralueiden törmätessä. Gneissien syntyessä ilmakehä oli hapeton, ja meressä elävät syanobakteerit eli sinilevät olivat kehittynein elämänmuoto. Tässä aikaikkunassa pääset muinaisvuoriston rinteille.

Siirry sivuille »

Nykyaika

Kilonniemessä on paljastuneena gneissikalliota, jonka rakenteita halkovat tummat dibaasijuonet. Lähistöllä sijaitsee lukuisia esihistoriallisten kuoppapyydysten jäänteitä. Kallioihin voi tutustua opastaulujen avulla. Kuoppapyydysten lomassa kiertelee kahden kilometrin pituinen Peuranpolku. Tässä aikaikkunassa olet Kilonniemen gneissikallion luona.

Siirry sivuille »