Tutustu hiekka- ja savikivialueisiin

Oulujokilaakson alue

Oulujoki on yksi Suomen suurimmista joista. Se alkaa Oulujärveltä ja jatkuu Muhoksen läpi hieman yli 100 kilometrin matkan aina Ouluun ja Perämerelle saakka. Oulujoki on ollut tärkeä kulku- ja kauppareitti alueen asukkaille jo tuhansia vuosia. Se on ollut myös Suomen ja Euroopan tunnetuin tervankuljetusreitti. Nykyisin joki tuottaa lähialueelle paljon vesienergiaa sekä kalaa virkistyskalastajien tarpeisiin. Jokilaakso on myös tärkeää maanviljeysaluetta ravinteikkaiden maiden ja suotuisan pienilmastonsa vuoksi. Oulujokeen laskee useita sivujokia, joista suurimmat ovat Kutujoki, Utosjoki, Muhosjoki ja Sanginjoki.

Kauniiden maisemien täyttämä jokilaakso, jossa on paljon nähtävää

Leveän Oulujoen varrella on idyllisiä maalaismaisemia, jylhiä kallioita, vehreää kasvillisuutta sekä monenlaisia käyntikohteita, joissa on mukava pistäytyä esimerkiksi luontoretken aikana. Jokilaakson alueella on muun muassa useita luontopolkuja, leirikeskuksia, hotelli- ja maatilamajoitusta sekä ohjelmapalveluyrityksiä. Alueella on myös kulttuurinähtävyyksiä, kuten taidenäyttelyitä, vanhoja puukirkkoja, museotiloja sekä muita historiallisia rakennuksia jopa 1600-luvulta saakka. Jokivarsi on arkeologisestikin arvokasta aluetta, sillä joen varrella sijaitsee runsaasti muinaismuistoja aina kivikautisista asuinpainanteista ja pyyntikuopista lähtien.

Siirry sivuille »

Lemmenpolku

Noin kaksi kilometriä pitkä Lemmenpolku kulkee Oulujoen pohjoistörmällä graniittikallioiden päällä. Polku esittelee Oulujoen luonnon ja kulttuurin historiaa muinaismantereesta aina tervankuljetukseen ja vesivoimalaitosaikaan saakka. Polun yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä on Kieksin konglomeraattikallio. Se on Muhos-muodostuman vanhinta osaa, kivettynyttä soraa ja näkyvissä ainoastaan Lemmenpolulla. Kalliopaljastuma onkin rauhoitettu luonnon muistomerkkinä. Voit aloittaa Lemmenpolun joko Pyhäkosken voimalaitoksen kupeesta tai Montta Active Campingilta.

Siirry sivuille »

Utajärven kivipuisto

Utajärven kivipuistossa pääset aikamatkalle Suomen kallioperän kehitykseen. Puiston aikapolun ensimmäinen kivi on 3,5 miljardia vuotta vanha Siuruan gneissi. Se on myös koko Euroopan Unionin vanhin tunnettu kivi.

Kivipuiston yhteydessä on myös alueellinen opastuspiste, josta löytyy yleistietoa Rokua Geoparkista sekä kattavasti tietoa Oulujokilaakson, Rokuan ja Oulujärven luonnosta, kulttuurista ja matkailupalveluista, mielenkiintoisista käyntikohteista ja retkeilyreiteistä. Opastuspiste sijaitsee Kivipuiston laidalla olevan liiterin sisällä.