Show menuClose menu

Luonto

OULUJOKI  |  ROKUA  |  OULUJÄRVI

Rokua Geoparkin luonnonmaisema koostuu erilaisista luonnonvoimien muokkaamista maastonmuodoista ja luontokohteista. Osa näistä on kehittynyt satojen miljoonien vuosien aikana ja osa 11 000 viime vuoden aikana. Tutustu tästä Rokua Geoparkin luonnon keskeisimpiin maisemaelementteihin!

SUOMI | ENGLISH | DEUTSCH | cn中文

Dyynialueet

Jokialueet

Suoalueet

Mannerjäätikön muovaamat alueet

Harjualueet

Rantakerrostuma-alueet

Gneissit

Liuske, syväkivi ja juonikivi

Hiekkakivi ja savikivi

Rokua Geopark koostuu kolmesta maisema-alueesta: OulujokilaaksostaRokuasta ja Oulujärvestä. Hiekka- ja savikiveä lukuunottamatta Rokua Geoparkin luonnon maisemaelementit löytyvät näiltä kaikilta kolmelta alueelta. Maisemaelementit korostuvat kuitenkin eri maisema-alueilla eri tavoin. Oulujokilaaksoa hallitsevat syvät jokikanjonit, vapaasti virtaavat kosket ja Muhos-muodostuman alava savi- ja hiekkakivialue. Rokuan erityispiirteitä ovat korkeana kumpuileva harjumaasto, kirkasvetiset suppalammet, laajat dyynialueet ja valkoisena hohtavat jäkäläkankaat. Oulujärvellä maisemaa hallitsevat silmän kantamattomiin ulottuvat järvenselät ja niitä rikkovat lukuisat saaret ja niemekkeet kalliorantoineen ja hiekkatörmineen.

Jos kiinnostuit Rokua Geoparkin luonnosta enemmänkin, voit hankkia lisätietoa ja karttoja Geologian tutkimuskeskuksen verkkokaupasta!

Kuvat: Mikko Kiuttu, Rokua Geopark; Tapani Tervo, Geologian tutkimuskeskus; Leo Koutaniemi, Henri Luoma