Tutustu kohteisiimme

Oulujärven retkeilyalue

Oulujärvellä on Suomen ainoa sisävesien retkeilyalue. Se kattaa osan Niskanselän saarista ja mantereen rantaviivasta. Retkeilyalueen saarissa on hoidettuja retkeilyreittejä, laavuja ja tulentekopaikkoja sekä rantautumispaikkoja veneille. Retkeilyalue tarjoaakin monipuoliset mahdollisuudet melontaan, veneilyyn, patikointiin, kalastukseen ja muuhun virkistäytymiseen. Oulujärven tunnetuin retkikohde ja samalla järven sydän on Manamansalon saari, joka on Suomen viidenneksi suurin sisävesisaari.

Siirry sivuille »

Oulujärven alue

Oulujärveä kutsutaan Kainuun mereksi: sen pinta-ala on lähes 900 km2. Oulujärvi onkin Suomen neljänneksi suurin järvi. Se sijaitsee lähes keskellä Suomea - järven kauniit, merelliset maisemat ovat Pohjanmaan lakeuksien, Kainuun vaarojen, kultaisena hohtavien hiekkarantojen sekä karujen kalliosaarten värittämät.

Oulujärvi poikkeaa Suomen muista suurista järvistä upeiden laajojen selkiensä vuoksi. Oulujärvellä on myös paljon saaria: yli aarin kokoisia saaria on laskettu olevan jopa 650! Järven eliöstö on vesistön suuresta koosta johtuen aivan omanlaisensa. Voit tavata järveltä merellisiä lajeja, kuten karikukkoja, merimetsoja ja merikotkia, lekuttelemassa vesialueiden yllä. Vienosti syvenevät hiekkarannat tarjoavat upeiden maisemien ja monimuotoisen eliöstön lisäksi miellyttäviä ja turvallisia uintipaikkoja lapseperheillekin. Oulujärvellä sijaitsee myös Suomen sisävesien ainoa retkeilyalue, jossa on hoidettuja patikointireittejä ja muita retkeilypalveluita.

Siirry sivuille »

Oulujokilaakson alue

Oulujoki on yksi Suomen suurimmista joista. Se alkaa Oulujärveltä ja jatkuu Muhoksen läpi hieman yli 100 kilometrin matkan aina Ouluun ja Perämerelle saakka. Oulujoki on ollut tärkeä kulku- ja kauppareitti alueen asukkaille jo tuhansia vuosia. Se on ollut myös Suomen ja Euroopan tunnetuin tervankuljetusreitti. Nykyisin joki tuottaa lähialueelle paljon vesienergiaa sekä kalaa virkistyskalastajien tarpeisiin. Jokilaakso on myös tärkeää maanviljeysaluetta ravinteikkaiden maiden ja suotuisan pienilmastonsa vuoksi. Oulujokeen laskee useita sivujokia, joista suurimmat ovat Kutujoki, Utosjoki, Muhosjoki ja Sanginjoki.

Kauniiden maisemien täyttämä jokilaakso, jossa on paljon nähtävää

Leveän Oulujoen varrella on idyllisiä maalaismaisemia, jylhiä kallioita, vehreää kasvillisuutta sekä monenlaisia käyntikohteita, joissa on mukava pistäytyä esimerkiksi luontoretken aikana. Jokilaakson alueella on muun muassa useita luontopolkuja, leirikeskuksia, hotelli- ja maatilamajoitusta sekä ohjelmapalveluyrityksiä. Alueella on myös kulttuurinähtävyyksiä, kuten taidenäyttelyitä, vanhoja puukirkkoja, museotiloja sekä muita historiallisia rakennuksia jopa 1600-luvulta saakka. Jokivarsi on arkeologisestikin arvokasta aluetta, sillä joen varrella sijaitsee runsaasti muinaismuistoja aina kivikautisista asuinpainanteista ja pyyntikuopista lähtien.

Siirry sivuille »

Rokuan alue

Rokuan kumpuileva harjumaisema syntyi mannerjäätikön sulamisvaiheessa noin 10 000 vuotta sitten. Kirkasvetiset lammet, hopeana hohtavat jäkäläkankaat ja kauniisti kaareutuvat dyynit ovat Rokuan tunnuspiirteitä. Harjumaisemaa ja sen lähiseutua koristavat myös Itämeren muinaisten rantavaiheiden muotoilemat hiekkaharjanteet. Rokuan kansallispuisto suojelee alueen ainutlaatuista kasvillisuutta ja maastonmuotoja.

Voit nauttia Rokuan erikoislaatuisesta maisemasta hiihtäen, moottorikelkkaillen, retkeillen tai pyöräillen. 70 kilometrin reitistöverkosto tarjoaa tähän monipuoliset mahdollisuudet. Raikkaissa ja puhdasvetisissä suppalammissa on myös mahdollista pulahtaa uimaan kesän helteillä tai kalastaa vuodenajasta riippuen joko onkien, uistellen tai pilkkien. Rokuan alueella on myös monipuoliset matkailupalvelut.


Siirry sivuille »

Rokuan kansallispuisto

Rokuan kansallispuisto perustettiin vuonna 1956 Rokuan luonnontilaisten jäkäläkankaiden ja erikoisten geologisten piirteiden suojelemiseksi. Rokuan kansallispuisto kuuluu Suomen toiseksi vanhimpiin kansallispuistoihin - Suomen ensimmäiset kansallispuistot perustettiin vuonna 1938. Kansallispuisto sijoittuu harjumuodostuman eteläreunaan. Sen alueella on dyynejä, suppia soineen ja kirkasvetisine lampineen sekä muinaisia rantatasanteita ja -valleja. Puistossa on myös seudulle harvinaisia luonnontilaisia vanhoja mäntymetsiä, joissa on runsaasti keloja ja järeitä puuvanhuksia. Rokuan kansallispuisto on lisäksi Suomen tärkein karukkokankaiden suojelualue.

Rokuan kansallispuisto tarjoaa hienot puitteet retkeilylle. Puistossa on merkittyjä patikointireittejä, nuotiopaikkoja ja mahdollisuus yöpymiseen Pitkäjärven telttailualueella tai Pookivaaran autiotuvassa.

Siirry sivuille »

Isterinkoski

Isterinkoski kuohuu Poikajoen varrella kohdassa, jossa joki laskee kaksi miljardia vuotta vanhoilta metagrauvakkakallioilta lähes miljardi vuotta nuorempien savikiven täyttämään kallioperän vajoamaan. Isterinkosken putouskorkeus on noin 30 metriä vain muutaman sadan metrin matkalla. Maaperä kosken ympärillä on hyvin ravinteikasta, mistä johtuen jokikanjonin kasvillisuus on hyvin rehevää lehtoa. Isterinkosken alaosat kuuluvatkin valtakunnalliseen lehtojensuojeluohjelmaan.

Isterinkosken saavutat helpoiten kääntymällä Valtatie 22:lta Muhosperäntielle ja jatkamalla sitä noin kuuden kilometrin matkan, kunnes olet Poikajoen sillalla. Sillan jälkeen Isterinkosken pysäköintialueelle johtaa opasteet. Viimeinen, sillan jälkeen oikealle kääntyvä tieosuus on pienehköä hiekkatietä.

Siirry sivuille »

Kilonniemen gneissikallio

Kilonniemellä pääset tutustumaan Euroopan Unionin vanhimpaan kallioperäalueeseen, 2700 - 2600 miljoonaa vuotta sitten kiteytyneeseen gneissikallioon. Sen on jäänne muinaismantereesta, joka on historiansa aikana joutunut useaan kertaan mannerlaattojen törmäysvyöhykkeelle, poimuttunut vuoristoksi ja kulunut jälleen tasaiseksi kalliopinnaksi. Muistoina näistä myllerryksistä on gneissin raitainen ja poimuttunut ulkoasu. Kallion viereisissä opastauluissa kerrotaan maapallon vanhimmista kallioalueista, kerrotaan kivien iänmäärityksestä ja esitellään gneissipaljastuma havainnollisesti kuvien ja tekstien avulla.

Siirry sivuille »

Lemmenpolku

Noin kaksi kilometriä pitkä Lemmenpolku kulkee Oulujoen pohjoistörmällä graniittikallioiden päällä. Polku esittelee Oulujoen luonnon ja kulttuurin historiaa muinaismantereesta aina tervankuljetukseen ja vesivoimalaitosaikaan saakka. Polun yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä on Kieksin konglomeraattikallio. Se on Muhos-muodostuman vanhinta osaa, kivettynyttä soraa ja näkyvissä ainoastaan Lemmenpolulla. Kalliopaljastuma onkin rauhoitettu luonnon muistomerkkinä. Voit aloittaa Lemmenpolun joko Pyhäkosken voimalaitoksen kupeesta tai Montta Active Campingilta.

Siirry sivuille »

Liimanninkosken luontopolku

Liimanninkosken luontopolku vie Sinut Muhosjoen valoisilta rinneniityiltä tuuheiden kuusikoiden ja rehevien lehtojen läpi laakson pohjalla kuohuvalle Liimanninkoskelle. Joki on uurtanut uomaansa tuhansien vuosien kuluessa yhä syvemmälle hiekkaiseen maaperään. Paikoin joki on saavuttanut kivisen pohjamaan ja komeita graniittisia kalliokynnyksiä, joiden yli vesimassat kuohuvat. Pehmeät maa-ainekset ovat aiheuttaneet joen voimakkaan mutkittelun eli meanderoinnin, joka tekee jokilaaksosta hyvin vaihtelevan. Suotuisien olosuhteidensa vuoksi jokilaaksossa viihtyy hyvin monimuotoinen ja rehevä kasvillisuus sekä runsas eläimistö. Liimanninkoski kuuluukin valtakunnallisiin lehtojensuojelualueisiin. 

Liimanninkosken luontopolku alkaa Suonkyläntien varressa sijaitsevalta pysäköintialueelta, jonne on opastus Valtatie 22:n varresta. Luontopolun varrella aivan kosken partaalla on laavu, jossa voit hengähtää ja nauttia samalla kosken kuohunnasta ja retkinuotiosta. Lähellä pysäköintialuetta on myös katettu pöytäryhmä eväiden syöntiä ja levähtelyä varten.

Siirry sivuille »

Manamansalo

Manamansalo on Suomen sisävesien viidenneksi suurin saari. Sen 80 kilometrin mittainen rantaviiva on suurelta osin hiekkarantaa. Saaren ydinosa on hiekkaharjun laajentuma, joka on kerrostunut yli 2,5 miljardia vuotta vanhan peruskallion päälle. 

Voit tutustua Manamansalon kauniiseen luontoon Oulujärven retkeilyalueen reiteillä, joita on saaren pohjoisosissa lähes 15 kilometriä. Ne kiertelevät hopeisina hohtavilla jäkäläkankailla, kirkasvetisten suppalampien äärellä ja Oulujärven jylhillä rantatörmillä. Pääset parhaiten retkeilyreiteille Teeriniemestä, jossa sijaitsee myös retkeilyalueen infopiste. 

Manamansalon koillisosassa on Kilonniemen kalasatama ja Euroopan Unionin vanhinta kallioperää esittelevä gneissikalliokohde, joille löydät Kilonniementietä pitkin. Manamansalon Portilta Muistomerkkikirkolle kulkee Peuranpolku, joka esittelee saaren tuhansien vuosien takaista kulttuurista historiaa. Nykykulttuurista voit puolestaan nauttia Kassu Halosen Taidetalolla.

Siirry sivuille »

Rokuan Isokivi

Siirtolohkareet ovat kallioperästä lohkoutuneita ja jäätikön mukanaan kuljettamia kivilohkareita. Rokua Geoparkin tunnetuimmat siirtolohkareet ovat Rokuan Isokivi ja Väätäjänniemen siirtolohkare. Rokuan Isokivi on ajelehtinut ensin Ancylusjärven pinnalla jäälohkareen mukana ja vajonnut meren pohjalle jäälohkareen sulettua. Lohkare koostuu muinaismeren pohjasedimenteistä puristuneesta liuskekivestä ja muinaisvuoriston alla kiteytyneestä graniitista. 

Rokuan Isokivi sijaitsee Keisarintien varrella Rokuan kansallispuiston lounaiskulmalla, Muhoksen ja Vaalan kuntien rajalla. Se on toiminut rajakivenä jo satoja vuosia sekä kuntien, läänien että maakuntien välillä. Kiven löytää helpoiten kääntymällä Neittävältä Keisarintielle ja jatkamalla Keisarintietä Rokuan kansallispuiston Pitkäjärven pysäköintialueelta noin kaksi kilometriä eteenpäin. 

Siirry sivuille »

Rumala-Kuvaja-Oudonrimmit

Rumalan, Kuvajan ja Oudonrimpien suoalue on arvokas aapasoiden ja keitaiden muodostama suokokonaisuus. Sen pinta-ala on lähes 5000 hehtaaria. Alueen suot ovat suurimmaksi osin hyvin vetisiä rimpinevoja. Ne ovat myös kohtalaisen ravinteikkaita, ja tarjoavat arvokkaan elinympäristön useille harvinaisille kasvi- ja eläinlajeille. Yhdessä Oulujärven Painuanlahden kanssa alue muodostaa lisäksi lajistoltaan todella runsaan lintualueen. Alue kuuluukin Natura 2000 -ohjelmaan ja sen ydinosat valtakunnalliseen soidensuojeluohjelmaan.

Pääset suoalueelle helpoiten Vuolijoentieltä kääntyvää Metsälammentietä pitkin. Tie johtaa Kuvajan lintutornille, josta voit ihastella suoalueen kauneutta. Lintutornissa on myös suoluonnosta kertovia opastauluja.

Siirry sivuille »

Syvyydenkaivo

Syvyydenkaivo on Suomen syvin suppa. Sen syvyydeksi on laskettu yli 50 metriä. Syvyydenkaivon pohjalle on muodostunut suo, jonka paksuus on jopa kahdeksan metriä. Suo peittääkin osan Syvyydenkaivon todellisesta syvyydestä.

Siirry sivuille »

Utajärven kivipuisto

Utajärven kivipuistossa pääset aikamatkalle Suomen kallioperän kehitykseen. Puiston aikapolun ensimmäinen kivi on 3,5 miljardia vuotta vanha Siuruan gneissi. Se on myös koko Euroopan Unionin vanhin tunnettu kivi.

Kivipuiston yhteydessä on myös alueellinen opastuspiste, josta löytyy yleistietoa Rokua Geoparkista sekä kattavasti tietoa Oulujokilaakson, Rokuan ja Oulujärven luonnosta, kulttuurista ja matkailupalveluista, mielenkiintoisista käyntikohteista ja retkeilyreiteistä. Opastuspiste sijaitsee Kivipuiston laidalla olevan liiterin sisällä.

Kankarin Isokivi

Siirtolohkareet ovat kallioperästä lohkoutuneita ja jäätikön mukanaan kuljettamia kivilohkareita. Rokua Geoparkin tunnetuimmat siirtolohkareet ovat Rokualla ja Vaalan Kankarissa.

Kankarin lohkare on edustava esimerkki mannerjäätikön kuljettamasta siirtolohkareesta. Sen nykyinen korkeus on noin kuusi metriä ja pituus 11 metriä. Lisäksi lohkare on jäätikkökuljetuksen jälkeen hajonnut paikalleen. Alkuperäinen paino lienee ollut yli 500 tonnia. Väätäjänniemen siirtolohkareen kivilaji on karkearakeinen graniittimuunnos eli pegmatiitti. Vaalan pegmatiitit ovat kiteytyneet noin 1 800 miljoonaa vuotta sitten.

Kankarin Isokivi sijaitsee Väätäjänniementien varrella Kankarin kylässä Vaalan kunnassa. Paikalle pääsee Valtatie 22:lta kääntymällä Väätäjänniementielle ja jatkamalla noin 1,8 kilometriä. Tieltä kääntyy sitten oikealle Isokiventie, jossa parin sadan metrin päässä on pysäköintialue ja kohdeopaste.