Show menuClose menu

Rokua Geoparkissa riittää nähtävää ja koettavaa talvellakin. Kokosimme muutamia vinkkejä talvipäivien viettoon Oulujärven, Rokuan ja Oulujokilaakson alueilla!

Rokua Geoparkin luonnossa näkyvät jääkauden muovaamat maisemat näyttävät valkoisessa asussaan kiehtovilta. Oulujärven aavojen järvenselkien hiljaisuus on entistä äänekkäämpi, kun jää peittää allot alleen. Rokualla dyynien ja rantavallien muodostama kumpuileva maasto muistuttaa pilvenhattaroita. Oulujokilaaksossa paikoin sulana pysyvä joki ja ympäröivä valkoinen lumipeite muodostavat hienon kontrastin väreillään.

Näissä maisemissa kelpaa nauttia kevätauringosta monin eri tavoin. Tässäpä siis muutamia vinkkejä, joita kannattaa hyödyntää päiväretkellä tai muutaman päivän oleskeluun!

 

Oulujärven pohjoisosat

Oulujärvi ei suotta ole kehuttu kesäkohde upeine hiekkarantoineen ja idyllisine järvimaisemineen. Se tarjoaa kuitenkin monia mahdollisuuksia ulkoiluun talvellakin. Retkelle voi suunnata Manamansaloon Oulujärven retkeilyalueelle. Reittien kätevin lähtöpiste ja infopiste ovat Teeriniemessä. Reittejä ei ylläpidetä talvisin, joten retkeilyalueella liikkuminen onnistuu parhaiten lumikengillä, liukulumikengillä tai hiihtäen, ja jäätilanteen salliessa aavan järven jäällä liikkuminen on myös hieno kokemus! Muutaman kilometrin päässä Teeriniemestä sijaitsee kevätviikonloppuisin avoinna oleva Manamanasalon Portti, jossa on ravintolapalvelut sekä lumikenkien, läskipyörien ja moottorikelkkojen vuokrausta. Portin läheisyydessä sijaitsee myös vajaan kahden kilometrin mittainen Martinlahden latu, jonka ylläpitotilanteen voit tarkistaa täältä

Oulujärven pohjoislaidalta, Vaalan kuntakeskuksesta, löytyy monenlaisia palveluja. Hiihtämään pääsee Vaalassakin: Kurikkavaarassa, vain kahden kilometrin päässä keskustasta, on kahdeksan kilometrin mittainen valaistu hiihtolatu. Rokua Geoparkin syntytarinaan voi tutustua Aikamatka-näyttelyssä Vaalan kirjastossa. Kylän pinnassa hulppeaa mökkimajoitusta ympäri vuoden tarjoaa Taikaloora.

Säräisniemen kylä sijaitsee 15 kilometriä Vaalasta etelään. Kylä on entinen Vaalan kuntakeskus ja siten myös kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde Rokua Geoparkin alueella. Säräisniemellä sijaitsee muun muassa vuonna 1781 valmistunut puukirkko, jonka kivijalkana komeilee Euroopan vanhimpiin kiviin lukeutuvaa, läheisiltä Pirunkallioilta louhittua gneissiä. Säräisniemellä on myös matkailupalveluja, kuten ympärivuotinen caravan-alue Oulujärvi Active Camping.

Tunnetusti kalaisalla Oulujärvellä kannattaa myös kokeilla pilkkimistä, joko omilla välineillä tai ohjatusti Attesonin kanssa. Varmistuthan aina jäälle mennessä, että jäätilanne on turvallinen, eikä lumen alla ole liikkumista vaikeuttavaa vesikerrosta. Oulujärvellä on muutoinkin syytä varautua talvella nopeisiin kelimuutoksiin, jotka voivat vaikuttaa esimerkiksi näkyvyyteen. Jos olet menossa Oulujärvelle ensimmäistä kertaa talvella, alueen yrittäjät opastavat jäällä liikkumiseen mielellään!

 

 

Rokuan harju- ja dyynialue

Rokuan loputtomat kangasmetsät ja kumpuileva maasto hurmaavat ympäri vuoden. Hiljaisuus yhdistettynä erinomaisiin talvireitteihin mahdollistavat mielen ja kehon latautumisen. Rokualla sijaitsee Suomen vanhimpiin ja pienimpiin kansallispuistoihin lukeutuva Rokuan kansallispuisto, joka suojelee karuja jäkäläkankaita, vanhoja luonnontilaisia mäntymetsiä ja erikoisia geologisia piirteitä. Rokualla on parannettu talviaikaista saavutettavuutta retkeilijöiden ja hiihtäjien iloksi: tiet sekä Pookivaaran että Pitkäjärven pysäköintialueille aurataan läpi talven! Lue lisää tiedotteestamme.

Rokualla on hiihtolatuja noin 50 kilometriä sekä noin 9 kilometrin pituinen monikäyttöura, jossa voi vaikkapa lumikenkäillä, ajaa fatbikella tai ulkoiluttaa koiraa. Reittien varsilla on tulipaikkoja levähdys- ja evästaukoja varten. Voit tutustua kansallispuistoon näppärästi Rokua Outdoorsin vuokraamilla läskipyörillä, lumikengillä ja huippusuosituilla liukulumikengillä. Kirkasvetiset suppalammet ovat oivia pilkkimiseen, kysy opastettuja pilkkiretkiä Attesonilta!

Majoitusta Rokualla löytyy moniin tarpeisiin. Kylpylähotelli Rokua Health & Spassa viihtyy koko perhe kattavien palvelujen äärellä. Erämaahotelli Rokuanhovi vuokraa hotellin takana sijaitsevia mökkejään. Oman mökin rauhaa tarjoavat myös Kakaravaara, Atteson, ja Rokuan keskusvaraamo. Hulppea Rokuan lomahuvilat majoittaa jopa 20 henkeä ja vieressä oleva palkittu savusauna paljuineen kruunaavat rentouttavan loman.

Tutustu tarkemmin Rokuan alueen hiihto- ja talviretkeilymahdollisuuksiin.

 

Oulujokilaakson alue

Oulujoki komeilee Rokua Geoparkin alueen pohjoisena reunana Vaalan, Utajärven ja Muhoksen kuntien alueilla. Joki kätkee virtaansa monenlaisia tarinoita tervansoutajista Montan aarteeseen. Jokilaakson alueen vaikuttavia kulttuurihistoriallisia kohteita ovat muun muassa Utajärven ja Muhoksen vanhat puukirkot, arkkitehti Aarne Ervin suunnittelemat voimalaitokset, sekä kesäisin museona toimiva, 1700-luvun rakennusperinnettä esittelevä Lamminahon tila Vaalassa.

Jokilaakson talviseen luontoon voi tutustua esimerkiksi Liimanninkosken luontopolulla, joka on noin kilometrin mittainen reitti kauniissa koskimaisemassa. Luontopolun varrella, aivan kosken partaalla on laavu, jossa voi hengähtää ja nauttia eväitä. Polkua ei ylläpidetä talvella, joten lumikengistä on apua reitillä liikkuessa. Reitti kuvauksineen löytyy kätevästi Outdooractive-palvelusta.

Hiihtomahdollisuuksia löytyy Tervareitistöltä, joka on Oulun ja Rokuan välinen patikointi- ja hiihtoreitti. Tervareitistö on oiva tapa tutustua Oulujokilaakson kulttuurihistoriaan, jota hallitsee erityisesti tervan tarina, mutta myös uniikki geohistoria, koskenlaskuperinteet, luontoarvot, voimalaitosrakentaminen ja Oulujoen lohen historia. Tervareitistö mukailee Oulujoen uomaa Muhoksen ja Utajärven seuduilla. Latujen varrella on tulipaikkoja ja muun muassa Kallioselän autiotupa Muhoksen ja Sankivaaran välillä. Tervareitistön latujen kunnossapitotilanteen voit tarkistaa täältä.

Muhoksella sijaitseva Hartikan Kartano vuokraa lumikenkiä ja fatbikeja omatoimisiin retkiin Oulujoen maastoon. Marjikko on paikallisoppaasi, jos haluat syventyä jokilaakson tarinoihin oppaan kanssa. Majoitusta Muhoksella talviaikaan tarjoaa kotoisa Laukanranta B&B - aamiaismajoitus. Utajärvellä keskustan lähettyvillä voit majoittua maaseutumaisemassa Merilän Kartanossa, sekä Utajärven ja Vaalan välimaastossa Kurttilan lomamökeissä. Utajärven keskustassa kannattaa pysähtyä nauttimaan paikallisia herkkuja Omaleipurin lounaskahvilaan! 

Rokua Geoparkin Aikamatka-näyttelypiste löytyy myös Muhokselta, Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksesta.

 

Lisää tarinoita ja kuvia Rokua Geoparkista löydät sosiaalisen median kanavistamme Facebookissa Rokua Geopark sekä Instagramissa @rokuageopark. Muista merkitä kuviisi ja videoihisi #rokuageopark ja @rokuageopark, jaamme mielellämme retkeily- ja lomailufiiliksiä alueeltamme!

Tervetuloa löytöretkelle Rokua Geoparkiin!

Tiesitkö?! Rokua Geopark kohteineen sijaitsee Pohjolan rengastien varrella. Pohjolan rengastie kokoaa Oulun seudun upeat matkailukohteet mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi. Pohjolan rengastiellä riittää paljon nähtävää ja koettavaa pitemmäksikin lomaksi! Tutustu Pohjolan rengastiehen.

Kuvat: pilkkikuva ja Oulujoki-kuva: Harri Tarvainen / Rokua Geopark; Rokua-kuva: Mari Saastamoinen