Rokuanvaara pääsi vuoden retkikohde 2018 -finaaliin
Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kuntien alueella sijaitseva Rokuanvaara on päässyt vuoden retkikohde 2018 -kilpailun finaaliin. Kilpailun teemana on tänä vuonna geologiset kohteet. Rokuanvaara on geologialtaan sekä Suomen että maailman mittakaavassa ainutlaatuinen. Se on kuin jääkauden oppikirja eli yhdistelmä erilaisia geologisia prosesseja ja niiden muokkaamia pinnanmuotoja. Rokua on osa Rokua Geoparkia, joka on Suomen ainoa kohde UNESCOn geologisesti ainutlaatuisten kohteiden Geopark –ohjelmassa. Lisäksi Rokuan kansallispuisto suojelee alueen ainutlaatuista kasvillisuutta ja maastonmuotoja. Alueella on myös loistavat retkeilyreitit ja -palvelut.
Oululainen Maarit Kivioja kertoo käyneensä Rokualla viime keväänä lumikenkäilemässä yhdessä Münchenissä asuvan lapsuudenystävänsä Anna-Kaisa Melamiehen kanssa. ”Olin mykistynyt, kun oli niin upeaa”, Maarit kuvailee. Oppaana retkellä oli ollut Jorma Kuronen. Maarit kehuu: ”Jorma tuntee paikat ja osaa kertoa alueesta ja sen taustoista – hän on huippu tyyppi!”
Kaisa Karhu Rokuan lomahuviloilta puolestaan toteaa, että etenkin ulkomaalaiset matkailijat antavat positiivista palautetta Rokuan hiljaisuudesta ja puhtaudesta sekä autottomuudesta. ”Rokuan kirkkaat suppajärvet ihastuttavat – niiden jään alla voi jopa sukeltaa”, Kaisa kiteyttää.
Rokuan erikoislaatuisesta maisemasta voi nauttia ympäri vuoden. Kullekin liikuntamuodolle on tarjolla omat merkityt reittinsä. Lumikenkäilyn lisäksi alueella voi hiihtää, moottorikelkkailla, retkeillä, patikoida ja maastopyöräillä. Rokuan maastopyöräreitti on avattu viime vuonna. Kaikkiaan reitistö kattaa alueen erittäin hyvin. Rokuaan voi tutustua myös pyörätuolista käsin, sillä osa reiteistä on esteettömiä.
Reittien varrella on alueen geologiasta ja luontokohteista kertovia opastauluja sekä taukopaikkoja, kotia, laavuja ja telttailupaikkoja. Rokua Geoparkin korkeimmalta kohdalta, Rokuan kansallispuiston sydämessä sijaitsevasta Pookivaaran tornista voi nähdä jopa Kainuun merelle eli Oulujärvelle saakka. Retkille on helppo lähteä opastuskeskus Supasta, jossa on Rokuan luonnon- ja ihmistoiminnan historiaa kuvaava näyttely. Lisäksi elämyskartta ja mobiilisovellus kertovat alueen merkittävimmistä käyntikohteista, palveluista ja niille ohjaavista reiteistä. Mobiilisovellus näyttää myös maaston korkeuserot sekä oman sijainnin kartalla.
Kesän helteillä Rokualla voi pulahtaa kirkasvetisiin suppalampiin uimaan. Suppalammille järjestetään kalastusretkiä: niillä voi kalastaa vuodenajasta riippuen joko onkien, uistellen tai pilkkien. Suppalampien vesi on suureksi osaksi pohjavettä ja sen vuoksi erittäin puhdasta. Rokualla käydään myös paljon marjastamassa ja sienestämässä, sillä kasvuolosuhteet ovat hyvät ja maasto helppokulkuista. Alue on jopa suosittu opetuskohde monimuotoisen ja selväpiirteisen geologiansa vuoksi. Rokualla viihtyy helposti pidemmänkin aikaa, sillä alueella on paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja ja oma kylpylä, josta saa monenlaisia hyvinvointi- ja hemmottelupalveluja.
Rokuanvaara on Rokua Geoparkin suurin harjumuodostelma: se on noin 20 kilometriä pitkä, viisi kilometriä leveä ja jopa 100 metriä paksu. Alueella on myös Suomen korkein dyyni, Suomen laajin ja arvokkain tuuli- ja rantakerrostuma-alue sekä harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja. Lisäksi Suomen syvin suppakuoppa, Syvyydenkaivo sijaitsee Rokualla. Alueella on myös toinen Rokua Geoparkin suurimmista siirtolohkareista, Rokuan Isokivi.
Vuoden retkikohdekilpailussa haetaan luontoretkeilykohdetta, jossa voi tutustua merkityltä reitiltä käsin alueella sijaitsevaan ainutlaatuiseen ja merkittävään luonnonmuodostelmaan, kuten harjuun, kanjoniin, putoukseen tai hiidenkirnuun. Lisäksi alueella tulee olla ympärivuotisia retkeilypalveluita. Rokuanvaaran lisäksi vuoden retkikohde -finaalissa ovat Hepoköngas, Isokuru Pyhä-Luoston kansallispuistosta, Julma-Ölkky Hossan kansallispuistosta, Jurmo, Kevon kanjoni Kevon luonnonpuistosta, Kolin vaarat Kolin kansallispuistosta, Korouoman rotkolaakso, Degeer-moreenit Merenkurkusta sekä Yyteri. Kilpailun voittaja ratkeaa yleisöäänestyksellä.
Äänestämään pääsee tästä!