Show menuClose menu

Rokuan kansallispuiston talviaikainen saavutettavuus paranee

Rokuan kansallispuisto on lopputalven paremmin saavutettavissa myös eteläpuolelta, kun kansallispuiston Pitkäjärven pysäköintialue pidetään aurattuna 28.1.-22 lähtien. Pitkäjärven pysäköintialueelle pääsee Keisarintietä Neittävän ja Pelson suunnista. Tähän saakka Keisarintiellä ei ole ollut talvisin säännöllistä ylläpitoa Rokuanjärveltä eteenpäin, mutta nyt lopputalven ajan tie aurataan Pitkäjärven pysäköintialueelle saakka.

Pitkäjärven pysäköintialueen käyttöönottoon on vaikuttanut lisääntynyt kysyntä kansallispuiston eteläosien saavuttamiseksi myös talvella. Rokuan ylläpidetyt talvireitit keskittyvät kansallispuiston keski- ja pohjoisosiin. Erityisesti lumikenkäilyyn eteläosat tarjoavat kuitenkin satumaisia retkimaastoja. Käytettävissä ovat myös Pitkäjärven ja Rokuanjärven taukopaikat. Retkelle kannattaa varustautua kartan ja kompassin kera, sillä Rokuan maastot voivat olla ylläpidettyjen reittien ulkopuolella haastavia suunnistaa, erityisesti silloin, kun lumiset puut heikentävät näkyvyyttä.

Kuluneelle talvelle on otettu käyttöön myös kansallispuiston Pookivaaran pysäköintialue. Aiempina talvina Pookivaaralle johtavaa tietä ei ole aurattu, mutta tänä talvena tieyhteys Salmisentieltä pysäköintialueelle pidetään auki läpi talven. Pookivaaran pysäköintialueelta pääsee Pookin retkiladulle, joka liittyy pohjoisempana Rokuan muihin talvireitteihin. Lisäksi pysäköintialueelta johtaa kävelykelpoinen huoltoreitti Pookivaaralle.

Pitkäjärven ja Pookivaaran pysäköintialueiden käyttöä sekä erityisesti kansallispuiston eteläosien kävijämääriä seurataan lopputalven ajan, ja tuloksia hyödynnetään seuraavien talvien huolto- ja ylläpitosuunnitteluun.

Rokuan kansallispuiston kävijämäärät ovat olleet viime vuosina reilussa, yli 20 %:n vuosittaisessa kasvussa. Kansallispuiston laajentuminen on kasvattanut kiinnostusta ennestään, ja vuonna 2021 kansallispuistossa rekisteröitiin 62 600 käyntiä. Rokuan suosion kasvaessa myös reitistöjä ja niiden saavutettavuutta pyritään parantamaan. Tästä esimerkkinä ovat viime syksynä uudistuneet reitistöt ja opasteet, jotka näkyvät myös talvireittien varrella. Kehittämistoimia tehdään aktiivisesti Metsähallituksen, Humanpolis Oy:n ja alueen kuntien sekä matkailuyritysten yhteistyöllä.    

Rokuawinter12web(1of1).jpg

Kuva: Lumikenkäilijät Rokuan kansallispuistossa. © Eeva Mäkinen / Metsähallitus.

Lisätietoa ja kartat Rokuan talvireiteistä löydät täältä.