Show menuClose menu

Rokua Geoparkin uudet rengasreitit kutsuvat jääkauden jäljille

3.6.2022
 

Rokua Geoparkissa on kevään aikana luotu kolme uutta tapaa tutustua Rokuan, Oulujärven ja Oulujokilaakson alueella olevaan jääkauden perintöön ja värikkääseen kulttuurihistoriaan. Järven tarina, Harjun tarina ja Jokilaakson tarina ovat eri puolille geopark-aluetta sijoittuvia rengasreittejä, joilla kulkiessa voi kokea uniikkeja Rokua Geoparkin luonnon ja kulttuurin piirteitä eri tavoin. Rengasreitit ovat valmiita matkaehdotuksia, joiden varrelta löytyy niin retkeilypaikkoja, nähtävyyksiä, geokohteita, aktiviteetteja kuin majoituspalvelujakin. Road tripiksi sopivat reitit voi kulkea autolla, moottoripyörällä ja miksei vaikka polkupyörälläkin.

Järven tarina -reitillä (101 km) tutustutaan Oulujärven alueen pitkään syntyhistoriaan ja erityisesti Niskanselän alueen kulttuurihistoriaan. Oulujärveltä Kiloniemestä muun muassa löytyy paljastuma Euroopan Unionin vanhimmasta kallioperäalueesta, jolla on ikää reilu kaksi miljardia vuotta. Alueelta löytyy myös merkkejä asutuksesta ja elinoloista 8000 vuoden takaa. Paikalliset museot Lamminaholla ja Säräisniemellä kertovat viimeisten satojen vuosien aikaisesta elämästä Oulujärven ja Oulujoen rannoilla ja vesillä. Palveluita löytyy leirintäalueista mökkeihin ja välinevuokrauksesta kalastusretkiin.

Harjun tarina (61 km) vie kulkijan Rokuan kumpuilevalle harjualueelle, jollaista ei muualta Suomesta löydy. Toisaalta reitin varrella voi ihailla myös idyllistä peltomaisemaa, jossa hiekkadyyneistä ei ole tietoakaan. Reitin käyntikohteisiin lukeutuu myös Ahmaksen kalevalainen perinnekylä, jossa voi tutustua paikallisten runonlaulajien ja kansanparantajien tarinoihin. Rokualla kansallispuisto uusine laajennuksineen ja uudistettuine patikointi- ja maastopyöräilyreitistöineen tarjoaa hienot puitteet retkeilyyn keskellä hopeisia jäkäläkankaita. Majoittua voi vaikkapa huvilassa, mökeissä tai kelluvassa teltassa. Alueen yrittäjiltä voi vuokrata läskipyöriä, kanootteja ja SUP-lautoja löytöretkiä varten.

Jokilaakson tarina on reiteistä pisin (131 km), ja sen varrella onkin eniten luonto- ja kulttuurikohteita. Oulujoella ja jokilaaksolla on merkittävä ja värikäs historia muun muassa kuljetus-, kauppa- ja matkailureittinä, ja nykyään se on suuri vesivoiman tuottaja. Jokilaakson luonnossa näkyy monenlaisia merkkejä esimerkiksi mannerjäätikön sulamisvaiheista, kuten syviä jokiuomia. Jäätikön liikkeet ovat myös kuljettaneet alueelle maa-ainesta, joka soveltuu erinomaisesti viljelyyn. Rengasreitin varrella voikin ihailla maalaismaisemaa siellä täällä. Majoitusta jokilaaksossa tarjoavat kartanohotelli, leirintäalueet ja mökkivuokrausyrittäjät. Oulujokeen kannattaa tutustua myös vaikkapa kajakilla meloen tai opastetulla veneretkellä.

Reitit on toteutettu Outdooractive-palvelulla, josta lisäksi löytyy lähes kaikki Rokua Geoparkin retkeilyreitit ja käyntikohteet tietoineen suomeksi ja englanniksi. Outdooractive-sovellus on ilmainen, ja ladattuasi sen puhelimeesi voit paikantaa itsesi reiteille ja kohteisiin sekä seurata kulkuasi. Palvelu toimii myös selaimessa.

Reitteihin voi tutustua tarkemmin Outdooractivessa sekä Rokua Geoparkin nettisivuilla: www.rokuageopark.fi/jaakaudenjaljilla-rengasreitit.

Rengasreitit on toteutettu Kestävää nostetta matkailuyrityksiin Oulun seudulla -hankkeella, jota rahoittaa Pohjois-Pohjanmaan liitto. Hanke on saanut rahoitusta Euroopan Unionin aluekehitysrahastosta ja rahoitetaan osana Euroopan Unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

 

Lisätietoja:

Mari Saastamoinen
Projektipäällikkö, Humanpolis Oy
Kestävää nostetta matkailuyrityksiin Oulun seudulla -hanke
mari.saastamoinen@humanpolis.fi
puh. 040 152 6520