Show menuClose menu
Tiedote 12.4.2023

Löytöretkiä Oulujokivarteen taiteen ja tarinoiden poluilla

Oulujokivarressa riittää tarinoita lohiloordeista jättiläisiin ja kylien tapahtumista ympäristön muuttumiseen. Nämä alueen kiehtovat tarinat halutaan taltioida ja tuoda näkyviksi. Löytöretki taiteeseen -hanke koostuu kolmesta hankkeesta, joissa tarinoiden ja taiteen keinoin edistetään alueen kulttuurimatkailua sekä tarinaperinteen säilymistä.

Huhtikuun alusta Humanpolis Oy:ssa aloittivat työnsä projektipäällikkö Birgitta Mäki ja projektisuunnittelija Susan Forsblom. He koostavat alueen maisema- ja kulttuuritarinat tietokantapohjaiseksi tarinapankiksi. Hankkeiden ydintehtävinä on luoda löytöretkiä Oulujokilaakson arvokkaaseen kulttuuriperintöön sekä taide- ja luontoreiteille. ”Tuotamme yhdessä Oulujokilaakson asukkaiden ja taiteilijoiden kanssa alueen tarinoista ja maisemista inspiroitunutta ympäristötaidetta, tapahtumia ja taidenäyttelyitä”, kertoo projektipäällikkö Birgitta Mäki, ”Tarinat eivät jää vain hankkeen käyttöön, vaan tarinapankki on kiinnostuneiden vapaasti käytettävissä. Saamme tulevaisuudessa nauttia näihin tarinoihin pohjautuvista näytelmistä, esityksistä tai konserteista.”

Paikallisten yhteisöjen tuottamat tarinat ja taide kiinnostavat myös matkailijoita. Taideprojektit lisäävät alueen elinvoimaa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta ja nostavat Rokua Geoparkin kiinnostavuutta kulttuurimatkailijoiden parissa.

”Päivitämme ja tarinallistamme hankkeissa myös olemassa olevia kylttejä ja opasteita luonto- ja kulttuuripolkujen varrella”, kertoo Humanpolis Oy:n va. toimitusjohtaja Mikko Kiuttu, ”Lisäksi pilotoimme yhdessä Kajaanin ammattikorkeakoulun kanssa kulttuuriperinnön pelillistämistä. Tavoitteena on rikastaa tarinoiden avulla Rokua Geopark -aluetta esitteleviä virtuaalimalleja.”

Suunnitelmissa on myös tuottaa Rokua Geoparkin alueella tarinoihin ja maisemiin liittyviä kulttuurimatkailun tuotteita ja Oulun kulttuuripääkaupunkivuotta 2026 tukevia kulttuuritapahtumia. Siihen liittyen järjestetään alueen yrittäjille, yhteisöille ja muille toimijoille tapahtumatuotannon ja markkinoinnin valmennuksia.

---------

Lisätiedot:

Mikko Kiuttu
va. toimitusjohtaja, Humanpolis Oy
040 172 7513
mikko.kiuttu (at) humanpolis.fi

Birgitta Mäki
projektipäällikkö
040 7025018
birgitta.maki (at) humanpolis.fi