Show menuClose menu

Ajankohtaista

SUOMI | ENGLISH | DEUTSCH | cn中文

13.07.2021

Kesän 2021 kulttuurimenot ja -meiningit Vaalassa, Utajärvellä ja Muhoksella

Mitäpä olisi suomalainen suvi ilman kodikkaiden pikku kylien tapahtumia ja näkemisen arvoisia kulttuurikohteita? Meillä Rokua Geoparkin alueella on kolme kuntaa, Muhos, Utajärvi ja Vaala, jotka tarjoavat kivoja tapahtumia kesäpäivien ja -iltojen viettoon sekä monenlaisia tapoja kokea paikallista kulttuuria! Nappaa tästä talteen muutamat tämän kesän tapahtumatärpit ja kulttuurikohteet Rokua Geoparkissa!

Siirry sivuille »

11.05.2021

Uudet upeat Aikamatka-näyttelyt avautuvat touko-kesäkuussa

Rokua UNESCO Global Geoparkin syntyhistoriasta kertovat Aikamatka-näyttelyt avautuvat kuntakeskuksiimme Muhokselle, Utajärvelle ja Vaalaan! Näyttelyt yhdistävät mielenkiintoisella tavalla perinteistä näyttelytekniikkaa sekä virtuaalitodellisuutta.

Siirry sivuille »

30.04.2021

Koe kevään ihmeet Rokua Geoparkin lintutorneista käsin!

Rokua Geopark alueella sijaitsee useita lintutorneja, joilla pääsee kokemaan kevään etenemisen muuttolintujen kautta, sekä ihailemaan upeita suo-, harju- ja järvimaisemia. Lue tarkemmin blogista, missä lintutorneja sijaitsee, ja millaista lajistoa alueelta löytyy.

Siirry sivuille »

22.04.2021

Rokua Geoparkin elämykset kootaan Doerzin online-myyntikanavaan

Avaamme toukokuun aikana Rokua Geopark -alueen matkailuelämyksille digitaalisen kauppapaikan Doerz-alustalle. Sen tavoitteena on tuoda alueemme elämykset esille kätevästi yhteen paikkaan koottuna ja helposti ostettaviksi. Alueemme upeasta luonnosta ja monimuotoisesta kulttuurielämästä riittää koettavaa jos jonkinmoista. Odotammekin jo innolla, mitä kaikkea Rokua Geoparkissa kehitellään matkailijoiden iloksi!

Siirry sivuille »

22.03.2021

Maailman vesipäivää vietetään 22.3.

YK:n maailman vesipäivää vietetään maailmanlaajuisesti 22.3. Rokua Geoparkin ympäristökasvattaja Mikko Kiuttu avaa blogissaan mietteitä vesistöjen tilasta meillä ja muualla, ja millaisilla toimilla vesistöjen tilaa Rokua Geoparkissa parannetaan.

Siirry sivuille »

04.03.2021

Vinkit ja palvelut talviretkeilyyn Rokua Geoparkissa!

Kevätkelit kutsuvat ulkoilemaan! Rokua Geoparkin luonnossa Oulujärvellä, Rokualla ja Oulujokilaaksossa mieli lepää ja keho latautuu. Kokosimme muutaman talviretkeilyvinkin sekä päiväreissuille että useamman päivän visiiteille. On latuja, patikointireittejä, monikäyttöuraa, kalaisia pilkkivesiä.. Majoitusta löytyy hotelleista mökkeihin, kokeneemmat retkeilijät voivat nukkua miljoonien tähtien alla!

Tervetuloa löytöretkelle!

Siirry sivuille »

19.01.2021

Uusi opas Rokua Geoparkin maiseman syntytarinasta on julkaistu

Humanpolis Oy on julkaissut uuden oppaan, joka esittelee Rokua Geoparkin maiseman syntytarinaa helposti ymmärrettävällä tavalla. Oppaasta on suomen- ja englanninkieliset versiot. Se on suunnattu erityisesti koululaisille, mutta soveltuu myös varttuneemmille retkeilijöille taskukirjaksi alueeseen tutustumiseen. Lue Rokua Geoparkin ympäristökasvattajan Mikko Kiutun mietteitä oppaasta oheisesta linkistä löytyvästä blogista.

Opas on tuotettu AOR 2020 hankkeella, jota toteutetaan Pohjois-Pohjanmaan liiton EAKR-rahoituksella.

Siirry sivuille »

01.10.2020

Rokua Geopark 10 vuotta

Suomen ensimmäinen UNESCO Global Geopark täyttää kymmenen vuotta 1.10.2020

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Rokua UNESCO Global Geopark on Suomen ensimmäinen kohde UNESCOn ainutlaatuisten geologisten kohteiden IGGP -ohjelmassa. Se koostuu Rokuan, Oulujärven ja Oulujokilaakson maisema-alueista, joita yhdistää edellisen jääkauden muovaama Rokuan harjujakso.

Rokua Geopark sai jäsenyyden Euroopan ja Maailman Geopark verkostoihin 1.10.2010 Lesboksen saarella Kreikassa. Marraskuussa 2015 UNESCO otti Geopark kohteet omaksi ohjelmakseen ja syntyi Rokua UNESCO Global Geopark joka tänä päivänä on yksi maailman noin 160 UNESCO Global Geopark kohteesta.
Kymmenessä vuodessa Rokua Geopark on ottanut paikkansa matkailualueena, siitä todisteena on mm. vuonna 2018 tapahtunut valinta Vuoden Retkikohteeksi Suomessa. Rokua Geopark yhteistyössä toimii noin 50 Muhoksen, Utajärven ja Vaalan yritystä jotka ovat hakemuksella päässeet mukaan Geopark yrityksiksi. Yhteistyöllä olemme saavuttaneet entistä laajemman kotimaisen ja kansainvälisen asiakaskunnan yrittäjiemme mainioille palveluille ja tuotteille.

Useista Rokua Geopark -alueen kouluista on tullut virallisia Geopark -kouluja, jotka nostavat opetuksessaan entistä enemmän esille kotiseutua, sen ainutlaatuista luontoa ja kulttuuria. Koulut ovat verkottuneet maailmalle, muihin Geopark kohteisiin, kasvattaen samalla osaamistaan luonnosta, sen muutoksista ja toistensa kulttuureista.

Useat alueet Suomessa ovat kiinnostuneita UNESCOn Global Geopark statuksesta. Vuonna 2020 UNESCO hyväksyi Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin toiseksi suomalaiseksi kohteeksi. Statuksesta ovat lisäksi kiinnostuneita Saimaa Geopark ja Salpausselkä Geopark joiden hakemusprosessit ovat jo varsin pitkällä. Tulevaisuudessa mukaan on haluamassa myös Lappajärvi Geopark.

Koronapandemia estää suurempien juhlallisuuksien järjestämisen tänä syksynä. Juhlat tullaan järjestämään myöhemmässä vaiheessa, todennäköisesti ensi vuoden keväällä.

Lisätietoja:
Vesa Krökki
Toiminnanjohtaja, Rokua UNESCO Global Geopark
p. 050 550 8513
vesa.krokki@humanpolis.fi

04.06.2020

Euroopan Geopark-verkosto 20 vuotta

Tämä päivä, 4.6. on Euroopan Geopark-verkoston syntymäpäivä. Tasan 20 vuotta sitten neljän eurooppalaisen alueen edustajat kokoontuivat Kreikkaan keskustelemaan yhteisistä sosio-ekonomisista haasteista ja kuinka niihin voisi vaikuttaa geomatkailun kehittämisen kautta, samalla kuitenkin turvaten alueiden arvokasta geoperintöä ja luonnonvaroja myös tuleville sukupolville. Taustalla oli professorien Nikolas Zouros ja Guy Martini neljä vuotta aiemmin kehittelemä ajatus, että paikallisyhteisöjen kestävää taloudellista kehitystä voisi edesauttaa arvokkaan geologisen perinnön esiin tuonnin ja suojelun yhdistävällä geopark-konseptilla. Tuloksena ranskalaisen Réserve Géologique de Haute-Provence alueen, kreikkalaisen Lesvos Petrified Forest alueen, espanjalaisen Maestrazgo Cultural Park alueen ja saksalaisen Vulkaneifel alueen kookontumisesta oli Euroopan Geopark-verkoston perustamisasiakirjan laadinta ja allekirjoitus 4.6.2000.

Kahdenkymmenen vuoden aikana Geopark-verkosto on muodostunut UNESCO:n uudeksi kohdeohjelmaksi, ja kriteerit täyttäviä alueita on hakeutunut mukaan 147 kpl yhteensä 41 maasta. Verkostosta on kehittynyt yhteisö, joka aktiivisesti vaihtaa tietoa, kokemusta ja osaamista tavoitteiden mukaisista toimista. Verkosto on näkyvä elin kansainvälisissä tiedeyhteisöissä, ja geoparkit ovat saavuttaneet jo yleisen tunnettuuden erityisesti geotieteiden parissa. Myös luontomatkailun kansainvälisissä ja kansallisissa tapahtumissa geoparkit ovat entistä näkyvämmin esillä. Verkoston kohteiden välille on muodostunut monipuolista kanssakäymistä, kuten yhteisiä matkailu- ja opetushankkeita.

Rokua UNESCO Global Geoparkissa verkostoyhteistyötä on monella tasolla. Rokua Geopark on edustettuna Euroopan Geopark-verkoston päätöksenteossa, osallistunut matkailun ja tuotekehityksen yhteishankkeisiin keskieurooppalaisten ja pohjoismaisten geopark-kumppanien kanssa ja toteuttanut yhteisiä opetushankkeita muiden geoparkien ja niissä sijaitsevien koulujen kanssa. Rokua Geopark on myös keskeisessä asemassa uusien suomalaisten geoparkien kehitystyössä; täältä haetaan oppia ja kokemusta aluekehitykseen sekä ohjeita UNESCO-ohjelman hakukriteerien täyttämiseksi.

Euroopan Geopark-verkosto elää ja kehittyy, ja on tulevaisuudessa yhä näkyvämpi ja tärkeämpi osa aluekehittämistä meillä ja maailmalla. Rokua Geopark haluaa onnitella parikymppistä verkostoa ja toivottaa menestystä tuleville vuosille!

Siirry sivuille »

02.06.2020

Hae elinvoimakoordinaattoriksi Humanpolikselle

Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kuntien aluekehitysyhtiö, Humanpolis Oy, hakee elinvoimakoordinaattoria määräaikaiseen, vuoden mittaiseen työsuhteeseen. 

Elinvoimakoordinaattorin tehtäviin kuuluu Muhoksen ja Vaalan kuntien elinkeinotoimien ja yritysten yhteistyön kehittäminen ja koordinointi. Tehtävät painottuvat yritysten kehittämistarpeiden tunnistamiseen ja edistämiseen sekä uusien yritysten ja investointien houkuttelemiseen alueelle.

Tehtävä on laaja-alainen, työtä tehdään Muhoksen ja Vaalan kuntien sekä niiden yritysten elinvoimaisuuden edistämisen hyväksi. Elinvoimakoordinaattori toimii Humanpolis Oy toimitusjohtajan alaisuudessa ja osana Muhoksen ja Vaalan kuntien elinkeinotiimejä. 

Mitä tarjoamme?

Haasteellisen ja monipuolisen tehtävän lisäksi elinvoimakoordinaattori on mukana kehittämässä koko Oulujokilaakson toimintatapoja ja painopisteitä. Elinkeinorakenne on monipuolinen ja mahdollistaa kehittymistä useiden toimialojen osaamisessa. Tarjoamme kehittämismyönteisen, rennonletkeän ja innovatiivisen työyhteisön tuen, modernit työkalut, joustavat työajat sekä mahdollisuuden osittaiseen etätyöhön. Työpaikka sijaitsee Rokua Geopark –alueella hyvien kulkuyhteyksien päässä Oulun ja Kajaanin välissä. Määräaikaisuuden jälkeen tästä on mahdollista saada mahdollisesti pysyvä työpaikka – pääset luomaan uutta ennakkoluulottomassa porukassamme.

Edellytämme hakijalta soveltuvaa korkeakoulututkintoa. Toivomme, että sinulla on myös aikaisempaa tuloksellista kokemusta yrittäjyydestä, yrittäjäyhteistyöstä ja yritysneuvonnasta. Tehtävään valittavalta odotamme vahvaa liiketalouden osaamista sekä digitaalisten markkinointikanavien ja työkalujen hallintaa. Eduksi tehtävässä katsotaan markkinointi- ja viestintäosaaminen sekä hankeosaaminen. 

Ulospäinsuuntautuva asenne, luova, terävä ja strategisesti fiksu ote kehittämiseen sekä innostus tehdä kanssamme Oulujokilaaksosta entistäkin parempi, ihmislähtöisempi ja vuorovaikutteisempi ovat piirteitä, jotka auttavat tehtävän hoitamisessa. Arvostamme taitoa kohdata erilaisia ihmisiä, paineensieto- ja yhteistyökykyä, kokemusta projektinhallinnasta sekä kiinnostusta yhteiskunnallisiin asioihin.

Tehtävässä noudatetaan 2 kuukauden koeaikaa. Työ alkaa 1.8.2020 ja päättyy 31.7.2021. Tehtävän menestyksellisellä hoitamisella on mahdollista luoda tästä pitkäaikaisempi työsuhde. Vapaamuotoiset hakemukset palkkatoiveineen toimitetaan osoitteeseen: vesa.krokki@humanpolis.fi maanantaihin 15.6.2020 kello 10.00 mennessä. Lisätietoja tehtävästä voi kysyä arkipäivisin kello 12.00-17.00 välisenä aikana Vesa Krökiltä, p. 050 550 8513 tai sähköpostilla.

17.10.2018

Oulujokilaakson yhteinen viestinnän kehittämissuunnitelma ensimmäinen laatuaan

Oulujokilaakson kuntien ja Rokua Geoparkin yhteinen viestinnän kehittämissuunnitelma on valmistunut. Suunnitelmassa etsittiin keinoja, joiden avulla viestinnällä voidaan vahvistaa Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kuntien sekä Rokua Geopark -alueen elinvoimaa ja vetovoimaa. Työ tiivistää yhteen Oulujokilaakson kuntien ja Rokua Geoparkin tahtotilan: se vastaa viestinnän kohderyhmien ja työn tilaajien tarpeisiin ja toiveisiin sekä tukee organisaatioiden strategisia tavoitteita. Lisäksi se linjaa alueen viestintää, listaa ensisijaiset kehittämistoimenpiteet ja määrittelee viestinnän vastuut. Työ hyväksyttiin maanantaina 15.10. Rokua Geoparkia hallinnoivan Humanpolis Oy:n hallituksessa.

Viestinnän asiantuntija Riikka Vitikka kertoo, että Suomen Kuntaliiton viestinnän erityisasiantuntija Jari Seppälä oli mukana viime vuoden marraskuussa pidetyssä alueen viestinnän kehittämisen aloitustilaisuudessa. Seppälä oli ollut heti valtavan kiinnostunut yhteisestä viestinnän kehittämisprosessista. Seppälä oli pyytänyt suunnitelmaluonnoksen luettavakseen elokuussa. Seppälä oli todennut, ettei ole aiemmin nähnyt kuntakentältä yhtä perusteellista suunnitelmaa suuristakaan kaupungeista - neljän organisaation yhteisesti toteutettuna työ on vielä kunnianhimoisempi. Vitikka kertoo lähettäneensä valmiin ja hyväksytyn työn eilen tiistaina Seppälän pyynnöstä Kuntaliittoon malliksi muille kunnille.

Vitikka kertoo, että viestinnän kehittämissuunnitelma toteutettiin palvelumuotoilun vaiheita ja menetelmiä soveltaen. Työhön osallistettiin laajasti sekä viestinnän kohderyhmiä että työn tilaajia. Kaikkiaan suunnitteluprosessissa oli mukana viestinnän asiantuntijan lisäksi 46 ihmistä. Heistä 26 haastateltiin, osa oli mukana viestintätiimeissä ja osa osallistui molempiin. Viestintätiimien kokouksia pidettiin kaikkiaan 22 reilun puolen vuoden aikana. Prosessin aikana tehtiin lisäksi seitsemän kyselytutkimusta, joihin vastasi 187 ihmistä. Palvelumuotoilunäkökulma toi prosessiin oman uutuusarvonsa: viestinnän palvelumuotoilusta on alettu Suomessa puhua varsinaisesti vasta vuoden 2017 aikana, jolloin kehittämistyö alkoi.

Viestinnän kehittämissuunnitelmassa käydään seikkaperäisesti läpi nykyviestinnän rooleja, merkitystä ja vaatimuksia sekä Oulujokilaakson alueen ensisijaiset viestinnän kehittämistoimenpiteet. Vitikka toteaa, että vaikka aineistoa oli paljon, ”punaiset langat” löytyivät yllättävän helposti: haastattelujen ja kyselyjen tulokset tukivat toisiaan eivätkä viestinnän kohderyhmien ja alueen organisaatioiden johdon ja työntekijöiden käsitykset poikenneet oleellisesti toisistaan. Kyselyihin oli vastannut myös paljon alueen ulkopuolella asuvia. Oulujokialueen viestinnän nykytilasta ja kehittämisratkaisuista ollaan siis laajasti yhtä mieltä.

Tahtotila voidaan tiivistää yhteen sanaan: ”yhteistyö”. Vitikka toteaa, että tulos on looginen, sillä mikään kunta ei pärjää nykyään yksin. Viestintää ja markkinointia onkin tärkeää tehdä ammattitaitoisesti ja koordinoidusti sekä ennen kaikkea vuorovaikutteisesti ja yhteistyössä niin, että Rokua Geoparkista tulee alueen yhteinen viestinnän sateenvarjo. Vitikka toteaa: ”Rokua Geopark on kansainvälisestikin arvokas brändi, jollaista ei ole missään muulla alueella Suomessa. Sitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää!” Vitikka toteaa, että paljonhan on jo tehtykin: Samalla kun asioista on puhuttu, yhteistyö on alueella tiivistynyt niin viestinnässä kuin muutenkin.

Lisätietoja:

Riikka Vitikka, viestinnän asiantuntija, Humanpolis Oy
riikka.vitikka(at)humanpolis.fi
p. 040 8448 889

Lue viestinnän kehittämissuunnitelma alla olevasta linkistä!

Siirry sivuille »

09.10.2018

Uusi projektipäällikkö aloittanut Rokua Geoparkissa

Uudessa Attractive Oulu Region 2020 -Oulun seudun matkailun kehittämishankkeessa Rokua Geoparkin osuutta hoitaa projektipäällikkö Venla Karkola. Venla on työskennellyt aiemmin projektipäällikkönä Suomussalmella Kansallispuistoksi Hossan hengessä -hankkeessa sekä Inarin kunnassa Golden Geopark of Lapland -hankkeessa. Suomussalmella Venlan tehtävänä oli Hossan kansallispuiston luontomatkailun kehittäminen, matkailualueen kansainvälistyminen sekä matkailupalveluiden digitaalinen markkinointi. Koulutukseltaan Venla on filosofian maisteri – hän on opiskellut pääaineenaan venäjää.

”Olen äärettömän innoissani siitä, että pääsen palaamaan takaisin Geoparkien maailmaan. Inarin Geopark-työn aikana kansainvälinen Geopark-verkosto tuli tutuksi, joten nyt on hyvä jatkaa sen aiheen parissa. Odotan mielenkiinnolla, miten UNESCOn mukaan tuleminen on vaikuttanut Geopark-verkostoon, ja miten se näkyy Geoparkien arjessa. Luontomatkailu ja sen kehittäminen on intohimoni, ja Rokua Geopark ja sen upea luonto onkin ihanteellinen työympäristö minunlaiselleni luontoihmiselle. Odotan myös innolla sitä, että pääsen tutustumaan Rokua Geoparkin yrittäjiin”, vaellusta ja retkeilyä harrastava Venla kertoo.

Attractive Oulu Region 2020 -hankkeen tavoitteena on mm. luoda Oulun seudusta johtava koulutus- ja asiantuntijavierailukohde Aasian markkinoilla. Myös Keski-Euroopasta ja lähimarkkinoilta eli etenkin Norjasta, Ruotsista ja Venäjältä pyritään houkuttelemaan alueelle matkailijoita. Hankkeessa on mukana Rokua Geoparkin lisäksi Syöte, Kalajoki, Oulu ja Liminka. Hanketta rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan liitto ja Euroopan aluekehitysrahasto sekä hankkeessa mukana olevat toimijat. Hanketta toteutetaan vuoden 2020 loppuun saakka.

Lisätietoa Attractive Oulu Region 2020 -hankkeesta: 

Siirry sivuille »

02.10.2018

Kysely Rokua Geopark -alueen sekä Oulujokilaakson kuntien matkailun kehittämiseksi avattu

Rokua Geopark -alueen sekä Oulujokilaakson kuntien eli Muhoksen, Utajärven ja Vaalan matkailun kehittämissuunnitelman laatimiseksi on avattu kysely. Alueen matkailun kehittämiseen voi vaikuttaa vastaamalla kyselyyn keskiviikkoon 17.10.2018 mennessä alla olevan linkin kautta. Kyselyyn vastaaminen kestää noin 5 minuuttia. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan kolme (3 kpl) 50 euron arvoista lahjakorttia.

Matkailun kehittämissuunnitelman tavoitteena on parantaa alueen nykyisten matkailuyritysten toimintamahdollisuuksia ja tarjota mahdollisuuksia uusille matkailutoimijoille. Lisäksi se luo pohjan alueen kaavoitukselle, sisältää konkreettisia toimenpide-ehdotuksia ja markkinoi Rokua Geopark -aluetta kokonaisuutena ulospäin.

Lisätietoja:

Jukka Syvävirta, Muhoksen kunnanjohtaja, p. 044 497 0001
Anne Sormunen, Utajärven kunnanjohtaja, p. 040 482 6444
Miira Raiskila, Vaalan kunnanjohtaja, p. 040 085 5920
Kimmo Vähäjylkkä, Sweco Ympäristö Oy, p. 040 531 4481

Siirry sivuille »

25.09.2018

Oulun seudun matkailun kehittämistä jatketaan laajassa yhteistyössä

Oulun seudun matkailun kehittämistä jatketaan lähivuosina yhteistyössä Rokua Geopark -alueen, Syötteen, Kalajoen, Oulun ja nyt myös Limingan kanssa. Alueesta pyritään luomaan Suomen johtava koulutus- ja asiantuntijavierailukohde Aasian markkinoilla. Tavoitteena myös on, että Oulun seutu mielletään jatkossa helposti saavutettavana ja arktisia elämyksiä tarjoavana monipuolisena matkailualueena. Lähimarkkinoilta eli etenkin Norjasta, Ruotsista ja Venäjältä pyritään houkuttelemaan alueelle yhä enemmän yksittäisiä matkailijoita.

Alueen hyvin alkanutta yhteistyötä tehdään monella tavalla. Yhteisiä toimenpiteitä ovat esimerkiksi yhteismarkkinointi kohdealueille yhdessä matkanjärjestäjien kanssa ja matkanjärjestäjävierailut Oulun seudun kohteisiin. Lisäksi Oulun seudun matkailutoimijat osallistuvat kohdealueiden messuille sekä tuottavat leirikoulupaketteja, koko alueen kattavia kiertomatkatuotteita ja markkinointiaineistoja. Rokua Geopark -alueella, Syötteellä, Kalajoella, Oululla ja Limingalla on myös omia vahvuuksiaan ja matkailun kehittämistoimenpiteitä, joilla tuetaan yhteisiä tavoitteita.

Toimenpiteet tehdään Attractive Oulu Region 2020- eli Matkailuviennin kasvuhankkeessa, joka jatkaa juuri päättyneen Attractive Oulu Region- eli Matkailullisesti monipuolinen –kansainvälistyvä Oulun alue -hankkeen ansiokasta työtä. Uuden hankkeen tarkoituksena on varmistaa, että yhteistyö Oulun seudun matkailun kehittämiseksi jatkuu. Hanketta toteutetaan vuoden 2020 loppuun saakka. Sitä rahoittavat Pohjois-Pohjanmaan liiton kautta Euroopan aluekehitysrahasto ja valtio, Humanpolis Oy, Rokua UNESCO Global Geopark, Oulun kaupunki ja Business Oulu, Limingan kunta, Oulun Matkailu Oy, Kalajoen matkailuyhdistys sekä Syötteen matkailuyhdistys. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 2,7 miljoonaa euroa.

Lisätietoa:

  • Vesa Krökki, Rokua Geopark, toiminnanjohtaja, puh. +358 50 550 8513, vesa.krokki(at)humanpolis.fi
  • Ritva Ilonen, Humanpolis Oy, toimitusjohtaja, projektikoordinaattori, puh. +358 500 155 622, ritva.ilonen(at)humanpolis.fi

12.09.2018

Oulun seudun ja Pohjois-Pohjanmaan tunnettuus kansainvälisenä matkailualueena lisääntynyt

Oulun seutua ja Pohjois-Pohjanmaata on markkinoitu viimeisten kolmen vuoden ajan aktiivisesti kansainvälisille markkinoille. Pohjois-Pohjanmaan neljää matkailualuetta, Oulun seutua, Rokua Geoparkia, Kalajokea ja Syötettä on esitelty kokonaisuutena Keski-Euroopassa, Kiinassa ja Japanissa – vastaavasti näiltä alueilta on tuotu kymmenittäin matkanjärjestäjiä tutustumaan Pohjois-Pohjanmaan matkailualueisiin. Pohjois-Pohjanmaan matkailuyhteistyö onkin tiivistynyt ja tunnettuus kohdemaissa lisääntynyt huomattavasti viime vuosina.

Neljän Pohjois-Pohjanmaan matkailualueen päätuotteet on koottu yhteisiin tuotemanuaaleihin. Ne on käännetty paitsi englanniksi, myös saksaksi, kiinaksi ja japaniksi. Useita alueen matkailutuotteita on saatu jo myyntiin kansainvälisille matkanjärjestäjille. Varsinaista kauppaakin on syntynyt. Alueelta on löydetty lisäksi matkailutuotteiden tärkeimmät suuntaviivat ja teemat eri markkina-alueille, mikä auttaa lisäämään matkailutuloa ja -yrittäjyyttä Oulun seudulle ja Pohjois-Pohjanmaan alueelle myös jatkossa.

Toimenpiteet on toteutettu Matkailullisesti monipuolinen – kansainvälistyvä Oulun alue eli Attractive Oulu Region 2018 -hankkeessa, jonka tavoitteena oli parantaa Oulun seudun sekä Pohjois-Pohjanmaan tunnettavuutta kansainvälisenä matkailukohteena. Rokua Geopark vastasi hankkeessa Kiina-yhteistyön avaamisesta ja edistämisestä. Hanke rahoitettiin Euroopan aluekehitysrahaston, Pohjois-Pohjanmaan liiton, Humanpolis Oy:n ja Rokua Geoparkin, BusinessOulun, Syötteen Matkailuyhdistyksen, Kalajoen Matkailuyhdistyksen ja Metsähallituksen Luontopalveluiden kautta.

07.09.2018

Rokua Geopark -alueelle matkailun kehittämissuunnitelma

Rokua UNESCO Global Geopark -alueelle laaditaan syksyn kuluessa matkailun kehittämistä ohjaava suunnitelma. Työ alkaa sähköisellä kyselyllä, jossa selvitetään matkailijoiden, kuntalaisten ja yrittäjien matkailupalveluihin liittyviä kokemuksia ja kehittämistarpeita. Seuraavaksi haastatellaan nykyisiä matkailutoimijoita ja kuullaan heidän kehittämistarpeitaan ja -ideoitaan. Marraskuun alussa kutsutaan matkailuyrittäjät ja muutkin matkailusta kiinnostuneet yhteiseen tilaisuuteen, jossa myös on mahdollisuus tuoda esille ideoita ja esitellä lisäksi testattavia tuotteita. 

Jo suunnittelun alkumetreillä on tullut esille paljon konkreettisia kehittämisideoita. Esimerkiksi Oulu-Kajaani -tien varteen on esitetty näyttävää Geopark-opastusta ja matkailuportteja palveluineen. Koko alueelle on toivottu kiinnostavia talvi- ja kesäaktiviteetteja sekä niitä tuottavia ohjelmapalveluyrittäjiä. Palautetta on tullut myös reiteistä: Niiden tulisi olla jatkuvia ja huollettuja. Reiteille kaivataan lisäksi vuokra-, huolto-, majoitus- ja muita palveluja. 

Uusi kehittämissuunnitelma tarkentaa vuonna 2017 laadittua Rokuan ydinalueen kehittämissuunnitelmaa ja laajentaa sen kattamaan koko Rokua UNESCO Global Geopark -alueen, johon kuuluvat Oulujokilaakson, Rokuan ja Oulujärven maisema-alueet. Suunnitelman tavoitteena on parantaa alueen nykyisten matkailuyritysten toimintaedellytyksiä ja tarjota mahdollisuuksia uusille matkailualan toimijoille. Lisäksi se luo pohjan alueen kaavoitukselle, sisältää konkreettisia toimenpide-ehdotuksia ja markkinoi Rokua Geopark -aluetta kokonaisuutena ulospäin.  
Lisätietoja suunnitelmasta tarvittaessa:

  • Jukka Syvävirta, Muhoksen kunnanjohtaja, p. 044 497 0001
  • Anne Sormunen, Utajärven kunnanjohtaja, p. 040 482 6444
  • Miira Raiskila, Vaalan kunnanjohtaja, p. 040 085 5920
  • Kimmo Vähäjylkkä, Sweco Ympäristö Oy, p. 040 531 4481

08.08.2018

Rokua Geopark -alueen UNESCO Global -status arvioidaan toisen kerran

Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kuntien alueella sijaitsevaan Rokua UNESCO Global Geoparkiin saapuu torstaina 9.8. kaksi UNESCOn Geopark -arvioijaa. UNESCO on nimennyt arvioijiksi Jin Xiaochin Kiinasta ja Soojae Leen Koreasta. Arvioijat vierailevat Rokua Geopark -alueen kohteissa sen kolmella maisema-alueella eli Oulujokilaaksossa, Rokualla ja Oulujärvellä. Arviointi kestää kolme päivää.

Maailmassa on 140 UNESCO Global Geopark -aluetta. Kaikki UNESCOn Geopark-kohteet arvioidaan neljän vuoden välein. Arvioinneissa tarkastetaan mm. kohteiden näkyvyys, hallinto, verkostoituminen muiden Geopark-kohteiden kanssa sekä paikallinen yhteistyö. Arvioinnin tarkoitus on varmistaa kohteiden laatu ja kehittyminen.

Arvioinneista voi saada vihreän, keltaisen tai punaisen ”kortin”. Vihreällä kortilla toiminta arvioidaan uudelleen neljän vuoden päästä. Keltaisen kortin saaneiden osalta on havaittu jokin poikkeama joka tarkistetaan jo kahden vuoden kuluttua. Punainen kortti tarkoittaa sitä, että toiminta ei ole UNESCOn Global Geopark ohjelman mukaista ja kohteen UNESCO status poistetaan.

Rokua Geopark hyväksyttiin European Geoparks -verkoston jäseneksi vuonna 2010. Vuonna 2015 UNESCO hyväksyi Global Geoparks-ohjelman yhdeksi ohjelmistaan, joita ovat mm. Maailmanperintö ja Biosfääri. Samalla Rokua Geoparkista tuli Rokua UNESCO Global Geopark. Rokua Geopark on arvioitu aiemmin vuonna 2014.

Lisätietoja:

19.04.2018

Rokua Geopark ja alueen kunnat ovat yhdessä Rakentaja 2018 -messuilla

Rokua Geopark sekä Muhos, Utajärvi ja Vaala ovat tulevana viikonloppuna 20. – 22.4.2018 yhdessä Oulussa järjestettävillä Rakentaja 2018 -messuilla. Alueen yhteisosasto nro 225 on läpikulkuosasto, jossa organisaatiot edustavat aluetta yhteisellä teemalla: asumisen ja vapaa-ajan ykkönen.

Yhteisosaston tavoitteena on lisätä Rokua Geopark -alueen ja sen kuntien tunnettuutta kokonaisuutena. Lisäksi tarkoituksena on tuoda esille alueella elämiseen liittyviä asioita kuten yrittämistä, virkistystä ja matkailua sekä asumista ja rakentamista. Messuosasto rakennetaan visuaalisesti niin, että se välittää messukävijöille Rokua Geopark -alueen luonnonläheistä tunnelmaa.

Messuosastolla on mukana edustajia koko alueelta – sekä Rokua Geoparkista, kunnista että yrityksistä. Osastolla on messukävijöille monenlaista tekemistä ja näkemistä. Osastolla on mm. kylpyläviikonloppu-lahjakorttien arvonta, ongintaa lapsille sekä yritysten tuote-esittelyjä. Lisäksi kunnat esittelevät osastolla palveluja ja rakennuspaikkojaan.

Lisätietoja:

Kaavoitusinsinööri Tiia Possakka,
P. 050 591 7240, tiia.possakka(a)utajarvi.fi

02.03.2018

Rokuanvaara on Vuoden Retkikohde 2018

Rokuanvaara on voittanut Vuoden Retkikohde 2018 -yleisöäänestyksen. Tämänkertaisen kilpailun teemana oli geologiset kohteet. Kilpailussa haettiin luontoretkeilyyn sopivia kohteita, joissa voi tutustua merkityltä reitiltä käsin alueella sijaitsevaan ainutlaatuiseen ja merkittävään luonnonmuodostelmaan. Yleisöäänestykseen osallistui yli 5600 retkeilijää. Rokuanvaara sai yli neljänneksen annetuista äänistä.

Geologisesti arvokas ja ainutlaatuinen alue

Rokuanvaara on geologialtaan sekä Suomen että maailman mittakaavassa ainutlaatuinen. Rokuanvaara kuuluu Rokua Geoparkiin, joka on Suomen ainoa Unescon Geopark-statuksen saanut, geologisesti arvokas alue. Rokua Geoparkin teema on jääkausi. Rokua on kuin jääkauden oppikirja, eli alueen luonnossa on lukuisia jääkauden ja sen jälkeisen ajan merkkejä.

Geologia on vaikuttanut monin tavoin paitsi Rokuanvaaran maastonmuotoihin, myös sen elollisen luonnon kehittymiseen ja asutuksen leviämiseen. Jääkauden perinnöstä kertovat alueen harjut, dyynit, muinaisrannat, karu kasvillisuus sekä suppakuopat ja kirkasvetiset suppalammet, jotka ovat syntyneet mannerjäästä irronneen ja hiekkaan hautautuneen jäälohkareen sulaessa.

Rokuanvaaralla on lisäksi Rokuan kansallispuisto, joka on yksi Suomen vanhimmista kansallispuistoista. Se perustettiin vuonna 1956 annetulla lailla suojelemaan Rokuanvaaran arvokkaita harju- ja dyynimuodostumia sekä alueen luonnontilaista jäkälikköä ja harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja.

”Rokuan kansallispuisto on nykyisin maamme tärkein karukkokankaiden suojelualue. Lisäksi ympäristöministeriö on arvioinut Rokuanvaaran valtakunnallisesti ja kansainvälisesti arvokkaaksi ranta- ja tuulimuodostumakokonaisuudeksi”, kuvailee Rokua Geoparkin toiminnanjohtaja Vesa Krökki.

Retkeilijän palveluihin panostetaan

Rokualla voi retkeillä ympäri vuoden. Patikoinnille, maastopyöräilylle ja hiihdolle on omat merkityt reittinsä. Reittien varrella on alueen geologiasta, luontokohteista ja kulttuurista kertovia opastauluja sekä ylläpidettyjä nuotiopaikkoja, kotia, laavuja ja autiotupa. Lisäksi esimerkiksi Rokuan suppalammilla on kauniita uima- ja kalastuspaikkoja. Retkille on helppo lähteä Opastuskeskus Supasta, jossa on Rokuan luonnon- ja kulttuurin syntytarinaa esittelevä näyttely.

”Rokualla on monenlaista ohjattua tekemistä, kuten opastettuja retkiä sekä sieni- ja kalastusopaspalveluja. Alueella voi majoittua hotelleissa, mökeissä, leirikeskuksissa, telttapaikoissa tai asuntovaunualueella. Rokualla on myös kylpylä. Rokuanvaaraa ympäröivän Rokua Geopark -alueen monipuoliset palvelut tukevat Rokuan palvelukokonaisuutta”, kertoo Vesa Krökki.

Rokuaan on helppo tutustua Rokua Geopark -sovelluksen ja paperisen elämyskartan avulla. Sovellus näyttää reitit, käyntikohteet, palvelut ja maastonmuodot kolmiulotteisessa karttanäkymässä suhteessa omaan sijaintiin. Tarvittaessa sovellus toimii maastossa ilman internet-yhteyttä. Elämyskartan avulla reitit ja paikat hahmottuvat yhdellä silmäyksellä. Karttaan on koottu lisäksi alueen kiinnostavimpia tarinoita. Elämyskarttoja on Rokuan lisäksi muillekin Rokua Geoparkin alueille eli niitä on kokonainen sarja.

Palkinnosta potkua kehitystyöhön

Voittaja saa palkinnoksi Suomen Messusäätiön myöntämän 5 000 euron stipendin, jolla on tarkoitus kehittää alueen retkeilypalveluita. Palkintoraha käytetään konkreettisiin asioihin, jotka parantavat retkeilykokemusta tai edesauttavat kohteen markkinointia. Äänestykseen osallistuneet saivat kertoa ideoitaan suosikkikohteensa kehittämiseksi, joten Rokualla on nyt käytössään satojen retkeilijöiden ideapankki.

”Kehitämme jatkuvasti Rokuan reitistöjä ja uusia palveluja. Äänestäjien ideat käydään läpi asiantuntijoiden kanssa ja mietitään, mitkä toimenpiteet hyödyntäisivät kaikkein parhaiten alueen retkeilijöitä. Yksi mahdollinen kehittämiskohde on maastopyöräreitin laajentaminen”, arvelee Krökki. Pyöräily on noussut lyhyessä ajassa Rokualla erittäin suosituksi liikkumismuodoksi. Maastopyöräily tuli esille myös äänestäjien ehdotuksissa.

Vuoden Retkikohde -kilpailun tavoitteena parantaa retkeilykohteiden tunnettuutta

Vuoden Retkikohde -kilpailu järjestettiin nyt neljännentoista kerran. Kilpailun tavoitteena on parantaa retkeilykohteiden tunnettuutta ja auttaa luonnossa liikkujia löytämään uusia retkeilyreittejä. Kilpailun voittaja valittiin nettiäänestyksellä. Yleisö sai äänestää ammattilaisraadin valitsemien kymmenen finalistin joukosta suosikkiaan.

Vuoden Retkikohde 2018 eli Rokuanvaara/Rokua Geopark esittäytyy parhaillaan käynnissä olevilla GoExpo-messuilla 2.–4.3.2018 osastolla 6m7. Suomen Messusäätiö jakaa vuosittain noin 400 000 euron arvosta stipendejä, apurahoja ja tunnustuspalkintoja suomalaisen elinkeinoelämän edistämiseen. Tunnettuja niistä ovat Vuoden Retkikohde -palkinnon ohella mm. Habitare-suunnittelukilpailun palkinto, Rakkaudesta kirjaan -palkinto, Vuoden nuori suunnittelija -palkinto ja Kaj Franck -muotoilupalkinto.

Lisätiedot:

Rokua Geopark:

Rokua Geoparkin toiminnanjohtaja Vesa Krökki,
050 550 8513, vesa.krokki@humanpolis.fi

Metsähallitus:

Vs. puistonjohtaja Jouni Kosonen,
020 639 6669, jouni.kosonen@metsa.fi
http://www.luontoon.fi/rokua

Messukeskus:

tiedottaja Riikka Luomanpää
050 540 4231, riikka.luomanpaa@messukeskus.com
www.goexpo.fi

06.02.2018

Rokua Geopark -alueella vilkas matkailusesonki

Rokualla on kuluvalla viikolla vilkasta, sillä alueelle saapuu useita kiinalaisia lapsiryhmiä. Yhteensä Rokualle tulee noin sata lasta ohjaajineen. Lauantaina paikalla on jopa 70 kiinalaista. Ryhmät majoittuvat Rokua Health & Spa hotellissa. He osallistuvat talvisiin aktiviteetteihin Rokua Geopark -alueella ja tutustuvat Suomen luontoon. Lapset ovat 7 - 14 -vuotiaita leirikoululaisia, joiden vanhemmat haluavat tarjota heille oppia Euroopasta ja antaa sitä kautta hyviä eväitä elämää varten.

Leirikoulumatkailu on Kiinassa kasvava trendi. Suomella puolestaan on Kiinassa hyvä maine turvallisena ja tasokkaan opetuksen maana. Rokua Geoparkin toiminnanjohtaja Vesa Krökin mukaan Rokua Geoparkin alue on päässyt jopa poikkeuksellisen nopeasti mukaan tähän kansainvälisen matkailun buumiin. Kansainvälisen leirikoulutoiminnan kehittäminen aloitettiin Rokua Geopark -alueella reilut kaksi vuotta sitten ja jo nyt alueelle on saatu isoja leirikouluryhmiä!

Ympäristökasvatus on ollut alusta saakka tärkeä osa Rokua Geoparkin toimintaa. Alueella onkin tehty pitkäjännitteistä työtä opetuksen kentässä: Rokua Geoparkista on tuotettu monenlaista opetusmateriaalia ja mm. Opastuskeskus Supan näyttely. Näitä kaikkia voidaan nyt hyödyntää myös leirikouluissa. Lisäksi alueella on kuusi Geopark-oppilaitosta, joihin leirikoululaiset pääsevät halutessaan tutustumaan. Rokua Geoparkissa on myös oma ympäristökasvattaja, jota ilman leirikoulumatkailun kehittäminen ei olisi ollut mahdollista.

Varsinainen leirikoulumatkailun käynnistyminen on tulos 1.9.2015 alkaneen Attractive Oulu Region 2018 -hankkeen puitteissa tehdystä työstä sekä yritysten omasta myyntityöstä. Hankkeen yhtenä tavoitteena on vahvistaa alueen kansainvälistä matkailutarjontaa ja edelleen sen elinvoimaisuutta. Nyt Rokua Geoparkista on löydetty uudenlaisia sekä kiinalaisille että alueelle sopivia leirikoulutuotteita. Vastaavasti Kiinasta on löydetty sellaisia matkanjärjestäjiä, jotka ovat kiinnostuneita leirikoulumatkailusta. Työtä on tehty yhdessä Humanpolis Oy:n ja alueen Geopark-yritysten kesken.

Hankkeen yleisenä tavoitteena on lisätä Oulun seudun sekä Pohjois-Pohjanmaan tunnettavuutta kansainvälisenä matkailukohteena. Rokua Geopark vastaa hankkeessa Kiina-yhteistyön avaamisesta ja edistämisestä sekä vahvistaa Rokua Geopark -alueen toimijoiden yhteistyötä, edistää matkailun kansainvälistymistä ja sitä kautta alueen matkailutuloa. Hankkeessa ovat mukana Rokua Geopark -alueen lisäksi Syötteen, Kalajoen ja Oulun matkailualueet. Hanke rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahaston, Pohjois-Pohjanmaan liiton, Metsähallituksen ja hankkeessa mukana olevien muiden toimijoiden kautta.

Lisätietoa tarvittaessa:

-Heli Kaikkonen, toimitusjohtaja, Rokua-konserni, p. 040 558 9571,
heli.kaikkonen(at)rokua.com

-Vesa Krökki, toiminnanjohtaja, Rokua Geopark, p. 050 550 8513,
vesa.krokki(at)humanpolis.fi

-Mikko Kiuttu, projektipäällikkö, ympäristökasvattaja, Humanpolis Oy,
p. 040 172 7513 mikko.kiuttu(at)humanpolis.fi

10.01.2018

Rokuanvaara pääsi vuoden retkikohde 2018 -finaaliin

Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kuntien alueella sijaitseva Rokuanvaara on päässyt vuoden retkikohde 2018 -kilpailun finaaliin. Kilpailun teemana on tänä vuonna geologiset kohteet. Rokuanvaara on geologialtaan sekä Suomen että maailman mittakaavassa ainutlaatuinen. Se on kuin jääkauden oppikirja eli yhdistelmä erilaisia geologisia prosesseja ja niiden muokkaamia pinnanmuotoja. Rokua on osa Rokua Geoparkia, joka on Suomen ainoa kohde UNESCOn geologisesti ainutlaatuisten kohteiden Geopark –ohjelmassa. Lisäksi Rokuan kansallispuisto suojelee alueen ainutlaatuista kasvillisuutta ja maastonmuotoja. Alueella on myös loistavat retkeilyreitit ja -palvelut. 

Oululainen Maarit Kivioja kertoo käyneensä Rokualla viime keväänä lumikenkäilemässä yhdessä Münchenissä asuvan lapsuudenystävänsä Anna-Kaisa Melamiehen kanssa. ”Olin mykistynyt, kun oli niin upeaa”, Maarit kuvailee. Oppaana retkellä oli ollut Jorma Kuronen. Maarit kehuu: ”Jorma tuntee paikat ja osaa kertoa alueesta ja sen taustoista – hän on huippu tyyppi!” 

Kaisa Karhu Rokuan lomahuviloilta puolestaan toteaa, että etenkin ulkomaalaiset matkailijat antavat positiivista palautetta Rokuan hiljaisuudesta ja puhtaudesta sekä autottomuudesta.  ”Rokuan kirkkaat suppajärvet ihastuttavat – niiden jään alla voi jopa sukeltaa”, Kaisa kiteyttää.

Rokuan erikoislaatuisesta maisemasta voi nauttia ympäri vuoden. Kullekin liikuntamuodolle on tarjolla omat merkityt reittinsä. Lumikenkäilyn lisäksi alueella voi hiihtää, moottorikelkkailla, retkeillä, patikoida ja maastopyöräillä. Rokuan maastopyöräreitti on avattu viime vuonna. Kaikkiaan reitistö kattaa alueen erittäin hyvin. Rokuaan voi tutustua myös pyörätuolista käsin, sillä osa reiteistä on esteettömiä. 

Reittien varrella on alueen geologiasta ja luontokohteista kertovia opastauluja sekä taukopaikkoja, kotia, laavuja ja telttailupaikkoja. Rokua Geoparkin korkeimmalta kohdalta, Rokuan kansallispuiston sydämessä sijaitsevasta Pookivaaran tornista voi nähdä jopa Kainuun merelle eli Oulujärvelle saakka. Retkille on helppo lähteä opastuskeskus Supasta, jossa on Rokuan luonnon- ja ihmistoiminnan historiaa kuvaava näyttely. Lisäksi elämyskartta ja mobiilisovellus kertovat alueen merkittävimmistä käyntikohteista, palveluista ja niille ohjaavista reiteistä. Mobiilisovellus näyttää myös maaston korkeuserot sekä oman sijainnin kartalla. 

Kesän helteillä Rokualla voi pulahtaa kirkasvetisiin suppalampiin uimaan. Suppalammille järjestetään kalastusretkiä: niillä voi kalastaa vuodenajasta riippuen joko onkien, uistellen tai pilkkien. Suppalampien vesi on suureksi osaksi pohjavettä ja sen vuoksi erittäin puhdasta. Rokualla käydään myös paljon marjastamassa ja sienestämässä, sillä kasvuolosuhteet ovat hyvät ja maasto helppokulkuista. Alue on jopa suosittu opetuskohde monimuotoisen ja selväpiirteisen geologiansa vuoksi. Rokualla viihtyy helposti pidemmänkin aikaa, sillä alueella on paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja ja oma kylpylä, josta saa monenlaisia hyvinvointi- ja hemmottelupalveluja. 

Rokuanvaara on Rokua Geoparkin suurin harjumuodostelma: se on noin 20 kilometriä pitkä, viisi kilometriä leveä ja jopa 100 metriä paksu. Alueella on myös Suomen korkein dyyni, Suomen laajin ja arvokkain tuuli- ja rantakerrostuma-alue sekä harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja. Lisäksi Suomen syvin suppakuoppa, Syvyydenkaivo sijaitsee Rokualla. Alueella on myös toinen Rokua Geoparkin suurimmista siirtolohkareista, Rokuan Isokivi.

Vuoden retkikohdekilpailussa haetaan luontoretkeilykohdetta, jossa voi tutustua merkityltä reitiltä käsin alueella sijaitsevaan ainutlaatuiseen ja merkittävään luonnonmuodostelmaan, kuten harjuun, kanjoniin, putoukseen tai hiidenkirnuun. Lisäksi alueella tulee olla ympärivuotisia retkeilypalveluita. Rokuanvaaran lisäksi vuoden retkikohde -finaalissa ovat Hepoköngas, Isokuru Pyhä-Luoston kansallispuistosta, Julma-Ölkky Hossan kansallispuistosta, Jurmo, Kevon kanjoni Kevon luonnonpuistosta, Kolin vaarat Kolin kansallispuistosta, Korouoman rotkolaakso, Degeer-moreenit Merenkurkusta sekä Yyteri. Kilpailun voittaja ratkeaa yleisöäänestyksellä. 

Äänestämään pääsee tästä!

09.11.2017

Oulujokilaakson viestinnän kehittäminen etenee

Utajärvellä järjestettiin 8.11. ensimmäinen Utajärven, Muhoksen, Vaalan ja Humanpolis Oy:n yhteinen viestinnän kehittämistilaisuus. Humanpoliksen viestinnän asiantuntija Riikka Vitikka kävi läpi mm. alueen vahvuuksia ja heikkouksia, viestinnän haasteita ja tarpeita, viestinnän tarkoitusta ja tavoitteita sekä niitä asioita, joihin hyvällä ja onnistuneella viestinnällä voidaan vaikuttaa. Lisäksi Kuntaliiton viestinnän erityisasiantuntija Jari Seppälä kertoi nykyaikaisesta kuntaviestinnästä yleisellä tasolla. Tilaisuudessa oli mukana laajasti viestinnän kehittämiseen jatkossa osallistuvia henkilöitä koko Oulujokilaakson alueelta.

Analyysi perustui mm. kesällä ja syksyllä toteutettuihin seitsemään kyselyyn ja 26:en haastatteluun. Selvityksen mukaan Oulujokilaakson alueen ehdoton vahvuus on sen ainutlaatuinen luonto, Rokua Geopark sekä Geoparkin kolme maisema-aluetta: Oulujoki ympäristöineen, Rokua ja Oulujärvi. Alueen positiivisimpina puolina mainittiin myös sen tarjoamat erilaiset mahdollisuudet liikkua luonnossa ja hyödyntää luonnonvaroja sekä kunta- ja matkailupalvelut. Moni ihasteli lisäksi alueen rikasta luonnon- ja kulttuurihistoriaa.

Useat totesivat, että viestintä on alueella vielä liian vaatimatonta. Viestintään toivottiinkin lisää aktiivisuutta ja monipuolisuutta. Lisäksi moni halusi, että viestintä keskittyisi enemmän alueen vahvuuksiin ja positiivisiin asioihin. Viestinnän kehittämisen tavoitteiksi ajateltiin etenkin kuntien ja Rokua Geoparkin tunnettuuden lisääminen ja maineen parantaminen sekä tätä kautta alueen elinvoiman ja vetovoiman kasvattaminen. Samalla muistutettiin, että viestintä on yhteinen asia: jokainen viestii omalta osaltaan ja vaikuttaa sen kautta oman kuntansa ja alueen maineeseen. Tärkeimmiksi ja parhaiksi keinoiksi tavoitteiden saavuttamisessa nähtiinkin yhteistyö ja vuorovaikutus, joita toivottiin lisää niin kuntien sisälle kuin kuntien välillekin.

Jatkossa Oulujokilaakson alueella tehdään viestinnän kehittämissuunnitelma, jossa on alueen yhteinen osio sekä jokaisen kolmen kunnan ja Rokua Geoparkin omat suunnitelmat. Viestinnän kehittäminen ei jää kuitenkaan pelkäksi suunnitelma-asiakirjaksi, vaan kehittäminen tulee olemaan jatkuvaa. Viestintää pyritään tekemään entistä suunnitelmallisemmin, asiakaslähtöisemmin ja vuorovaikutteisemmin. Tietyt viestinnän ja markkinoinnin osa-alueet on tarkoitus tehdä kuntien ja Rokua Geoparkin yhteistyönä. Näin voidaan hyödyntää paremmin rajalliset resurssit ja tehostaa samalla viestinnän ja markkinoinnin tehokkuutta ja vaikuttavuutta.

24.10.2017

Juhlavuoden näyttelyn avajaiset ja Oulujoki-ilta Muhoksella

Koivu ja tähti -kulttuurikeskuksessa Muhoksella juhlitaan keskiviikkona 1.11. klo 17.30 alkaen Oulujoki-teemaisesti. Tilaisuudessa avataan juhlavuoden näyttely, jossa paljastetaan Muhoksen kunnan Suomi 100 -taidehankinnat: I. K. Inhan ja Vesa Rannan valokuvateokset. Samalla vietetään jo perinteiseksi muodostunutta Oulujoki-iltaa, jossa mm. esitellään näytteitä Fortum Oyj:n kulttuurihistoriallisesti arvokkaasta vanhasta valokuva-aineistosta.

Näyttelyn avajaisissa on aluksi Muhokselta lähtöisin olevan Botnia-palkintoehdokkaan, valokuvaaja Rannan puheenvuoro. Pohjoisen Valokuvakeskuksen johtaja Alla Räisänen johdattelee I. K. Inhan valokuvataiteeseen. Pete Cooke esittää tilaisuudessa suomalaisia kansanlauluja uusin kitarasovituksin. Mukana on myös Muhoksen kunnan taidehankinnasta vastaava Muhoksen kunnanjohtaja Jukka Syvävirta.

Oulujoki-illan yksi mielenkiintoisimmista esityksistä koskee Fortum Oyj:n Oulujoki-aineiston inventointia. Humanpolis Oy:n projektisuunnittelija, Sini Kaskela kertoo aineiston sisällöstä ja esittelee muutamia valokuvanäytteitä. Sini Kaskela kertoo:

”Fortum Oyj:n arkistosta on löytynyt arviolta 11 000 – 12 000 valokuvaa, tuhansia dioja ja 167 kpl erilaista audiovisuaalista materiaalia eri muodoissaan. Aineistossa on valokuvia 1930-luvun alusta ja filmejä 1940-luvulta lähtien. Valokuvissa on ikuistettu esimerkiksi Oulujoki ennen ja jälkeen valjastamisen, voimalaitokset ja niiden rakennustyö, Marion-kaivinkone sekä alueen asukkaiden arkea ja juhlaa. Joukossa on myös mm. 27 esittävää elokuvaa, jotka on hyväksytty Valtion Elokuvatarkastamossa.”

Inventointi on osa Vanhan Oulujoki-aineiston luettelointi ja digitointi -hanketta, joka puolestaan on osa Oulujoen moninaiskäyttö -ohjelmaa. Hanketta rahoittavat Fortum Oyj, Muhos, Utajärvi ja Vaala sekä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Illan aikana mietitään myös Oulujokialueen maailmanperintöarvoja ja Rokua Geoparkin kehittämistä. Arkkitehti Veli-Pekka Huhmo kertoo Oulujoen maailmanperintöarvojen esiselvityksestä, jolla tavoitellaan pääsyä UNESCOn maailmanperintökohteeksi. Rokua Geoparkin toiminnanjohtaja Vesa Krökki kertoo Rokua Geoparkin kuulumiset. Samalla hän esittelee Oulujoen uudet elämyskartat ja Rokua Geopark -mobiilisovelluksen.

Juhlavuoden näyttely on esillä kulttuurikeskuksessa marraskuun, jonka jälkeen osa valokuvateoksista siirtyy kunnan muihin toimipisteisiin.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu. Tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen.

Tervetuloa!

Lisätietoja 30.10.2017 lähtien: tapahtumatuottaja Jenni Kinnunen, Kulttuuripalvelut, Muhoksen kunta, puh. 044 4970 482, jenni.kinnunen@muhos.fi

26.08.2017

Yhdessä-viikonloppua vietetään monipuolisesti eri puolilla Rokua Geopark -aluetta

Suomen satavuotisjuhlavuoden tapahtumakesä päättyy Yhdessä-viikonloppuna 26. – 27. 8., jolloin Rokua Geopark -alueella järjestetään monipuolisesti erilaisia tapahtumia. Sata päivää ennen satavuotiaan Suomen itsenäisyyspäivää, 26.8. juhlitaan yhdessä Suomen luonnon päivää Juhli luontoa -teemalla. Rokuan kansallispuistossa, kuten kaikissa muissakin Suomen kansallispuistoissa, kajahtaa kuorolaulukonsertti. Lisäksi Muhoksen Montassa järjestetään kalojen kiinniottolaitteen vihkiäiset. Muhoksen ja Utajärven rajamailla sijaitsevalle Kivisuolle pääsee puolestaan retkeilemään ohjatusti.

Muita viikonlopun 26.-27.8. tapahtumia Oulujokilaakson alueella ovat mm.

-26.8. Muhoksen taiteiden yö useilla eri tapahtumapaikoilla
-26.8. Utajärvellä Ahmaskosken valot -tapahtuma
- 26. – 27.8. Vaala-päivät: Wanhat Wehkeet -tapahtuma ja pääjuhla

Siirry sivuille »

01.06.2017

Lataa sovellus ja tutustu Rokua Geopark -alueeseen uudella tavalla!

Rokua Geopark -alueeseen on nyt entistäkin helpompi tutustua! Voit ladata puhelimeesi RokuaGeopark3D-mobiilisovelluksen, jossa on kolmiulotteinen kartta Oulujokilaaksosta, Rokuasta ja Oulujärven retkeilyalueesta. Karttaan on merkitty näiden maisema-alueiden merkittävimmät käyntikohteet ja palvelut. Sovellus näyttää kartalla myös oman sijaintisi, mikä helpottaa maastossa liikkumista ja itseäsi kiinnostavien kohteiden löytymistä.

Kartassa on esitetty Rokua Geopark -alueen merkittävimmät luonnon- ja kulttuuriympäristön kohteet sekä matkailupalvelut erilaisilla symboleilla. Kutakin symbolia klikkaamalla avautuu kohteesta otettu valokuva ja seliteteksti. Kartassa näkyvät myös maaston korkeuserot. Sovellus näyttääkin Rokua Geopark -alueen ja sen erityislaatuiset maastonmuodot aivan uudella tavalla: Voit löytää sovelluksella jopa tervahaudan korkeuserojen perusteella!

RokuaGeopark3D-mobiilisovelluksen voi ladata Android–laitteille Google Play –kaupasta ja Applen laitteille AppStoresta. Molemmat versiot ovat ilmaisia! Sovellus toimii myös offlinena eli tarvittaessa kokonaan ilman internet-yhteyttä.

Mobiilisovellus on kehitetty Euroopan Unionin maaseuturahaston, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Rokua Geoparkin rahoittamalla Kyläpaikat kartalle -hankkeella. Sovelluksen on laatinut paltamolainen HS Visual art, joka on tunnettu erityisesti useiden laskettelukeskusten panoraamakartoista.

31.05.2017

Maailmanperintöseminaari 12.6. Oulussa

UNESCOn maailmaperintöluetteloon esitettävien kohteiden kansallista aielistaa päivitetään parhaillaan. Vuoden 2017 alussa käynnistettiin siihen liittyen esiselvitys Oulujokilaakson ja Liminganlahden maailmanperintöarvoista. Esiselvityksen tuloksia esitellään Oulussa 12.6.2017 järjestettävässä Maailmanperintöseminaarissa. Samalla perehdytään Suomen uudistettuun maailmanperintöstrategiaan. Tilaisuuden pääpuhujia ovat Museoviraston erikoisasiantuntija Stefan Wessman sekä Alvar Aalto -säätiön johtaja Tommi Lindh.

Tilaisuus on osa Oulujokilaakson ja Liminganlahden kulttuuri- ja luontoympäristön maailmanperintöarvot -esiselvityshanketta. Hanke on rahoitettu osittain maakunnan kehittämisrahalla Pohjois-Pohjanmaan liiton kautta. Lisäksi hankkeen rahoitukseen ovat osallistuneet Limingan, Muhoksen, Utajärven ja Vaalan kunnat.

Tilaisuuteen tulee ilmoittautua viimeistään 7.6.2017 osoitteeseen ilmoittautumiset@humanpolis.fi

Lisätietoja: veli-pekka.huhmo@humanpolis.fi

Siirry sivuille »

18.05.2017

Rokuan ensimmäisen virallisen maastopyöräreitin avajaiset pidetään lumitilanteesta huolimatta

Rokuan alueen ensimmäisen virallisen maastopyöräreitin avajaisia vietetään 20.5. lauantaina. Reitti kulkee Rokuan harjun päällä ja on kaikkiaan 25 km pitkä. Reitillä voi ajaa joko oma-aloitteisesti tai ohjatusti. Maastossa tulee olla oma maastopyörä mukana. Koska reitti on osittain vielä lumen peitossa, lauantaina selviää, millä reitin osilla avajaisissa ajetaan. Tapahtumaan voi tulla myös vain tutustumaan lajiin ja maastopyöriin.

Avajaiset alkavat klo 12 Rokua Health & Spa -hotellin piha-alueelta, kotarannasta. Sadalle ensimmäiselle kävijälle on tarjolla kahvia, mehua ja pullaa. Klo 10 - 15 on mahdollisuus koeajaa Pyörä Suvalan maastopyöriä - mukana on myös sähköavusteisia malleja. Tapahtuma on osa Suomen luonnon päivien tapahtumia, ja Rokualla otetaankin tyytyväisinä vastaan kaikki, mitä luonto alueelle tarjoaa. Avajaiset pidetään siis lumitilanteesta huolimatta!

14.03.2017

Viestinnän osaaja mukaan alueen elinvoiman kehittämiseen!

Humanpolis Oy / Rokua Geopark sekä alueen kunnat Muhos, Utajärvi ja Vaala etsivät alkuvuodesta viestinnän osaajaa, joka haluttiin mukaan mm. alueen elinvoiman kehittämiseen viestinnällisin keinoin.

Sosiaalisen median välityksellä tavoitetuista hakijoista Humanpolis Oy:n hallituksen kuntajohtajat yhdessä Rokua Geoparkin toimijoiden kanssa valitsivat määräaikaiseen tehtävään FM Riikka Vitikan. Hänen tehtäviinsä kuuluvat Rokua Geoparkin sekä alueen kuntien yleinen sisäinen ja ulkoinen viestintä, tehtävänkuvaus tarkentuu kevään aikana. Riikka aloittaa uudessa tehtävässään 1.4.2017.

Humanpolis kiittää kaikkia hakijoita mielenkiinnosta tehtävää kohtaan ja toivottaa Riikan lämpimästi tervetulleeksi vahvistamaan osaavaa joukkoamme!

01.11.2016

Rokua Geopark mukana Kestävän matkailun vuodessa 2017

Rokua Unesco Global Geopark on Euroopan Geopark-verkoston kautta mukana maailman matkailujärjestö WTO:n (World Tourism Organisation) kestävän matkailun teemavuodessa 2017 (International Year of Sustainable Tourism for Development). Kestävä matkailu paitsi edistää ympäristöä ja kulttuureja kunnioittavaa matkailua, se tarjoaa myös elinkeinon yhä useammalle matkailualan yrittäjälle. Geopark-verkoston tehtävänä on kestävän matkailun edistäminen ja kaikki 120 Unesco Global Geoparkia huolehtivat siitä, että matkailua kehitetään niiden alueella kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Tämän vuoksi Geopark-verkosto on luonnollinen kumppani WTO:lle kestävän kehityksen teemavuotena. Lisätietoa WTO:n sivuilta:

Siirry sivuille »